Какво се знае до момента за самолетната катастрофа на летището в Ростов на Дон

Три са основните версии на следствието относно самолетната катастрофа  на летището в Ростов на Дон.

55 пътници, сред които три деца и 7 души екипаж загинаха, след като Boeing 737-800 на FlyDubai, изпълняващ редовен полет от ОАЕ, се разби при кацане.

Черните кутии са намерени и предадени на разследването, към което се присъединяват експерти от ОАЕ, САЩ и Франция.

За момента причината за трагедията се търси между три вероятни – лошо време, пилотска грешка, неизправност на самолета.

Знае се, че след първия опит за кацане, самолетът се върнал за втори кръг и прекарал във въздуха още два часа. При повторния заход за кацане се разбил на пистата.

Отбелязва се, че по време на опита за кацане времето било много лошо – силни пориви на вятъра до 22 метра в секунда и проливен дъжд. Това била причината редица други самолети да се отправят за кацане към съседни летища.

От компанията FlyDubai не смятат обаче че метеоусловията са пречили на полета. Те изключват и версията за взрив на борда. Изпълнителният директор на авиокомпанията Флай Дубай Гейт ал Гейт заяви на пресконференция, че няма основания да се смята, че злополуката е резултат от терористичен акт.

Предварителният доклад за причините ще бъде готов след месец, добави той. Пилотите на разбилия се самолет са били добре подготвени и са имали достатъчно голям опит, каза Ал Гейт. Командирът е имал 5700 летателни часа, а вторият пилот - 5669. Първият пилот е бил кипърски гражданин, роден 1978 г.

Самолетът последно е минал проверка на 21 януари 2016 г. Самолетът е бил нов, произведен през 2011 година.

Експерт, цитиран от Новости, смята, че човешка грешка е могла да доведе до катастрофата. По думите му първо екипажът може да е взел грешно решение за кацане при неблагоприятни условия, а след това да е допусната пилотска грешка.

Ако пилотът поиска резервно летище за кацане, то диспечерът е длъжен да му препоръча такова, но не може да му забрани приземяване, ако командирът на полета реши.

Летищните служби в Ростов на Дон коментират същото. 

Командирът сам решава да каца или не. Когато той повторно е поискал приземяване, диспечерът не е могъл да не му даде разрешение, още повече, че самолетът е бил останал без гориво.

Близките на загиналите ще получат обезщетения по международното право. Авиокомпанията е имала застраховка в американска компания за 500 млн. долара, които щели да стигнат, коментират запознати.

Над 800 души работят на мястото, където се разби пътническият самолет на пистата в Ростов на Дон. Министърът на транспорта на Русия Максим Соколов заяви, че е разпоредил работата да продължи и през нощта.

А междувременно стана ясно, че в Русия ще се организира и бърза правителствена помощ, след като премиерът Дмитрий Медведев издаде заповед да се сформира правителствена комисия, която да окаже съдействие на близките за загиналите. Повечето загинали пътници са руснаци.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини