Солидарност и засилени мерки за сигурност в Европа след атентатите в Брюксел (видео)

    Флаговeте пред сградата на ЕК са свалени. Оставаме единни срещу тероризма, каза главният говорител на комисията на прес брифинг днес.

    Европа и светът изразяват солидарност с Белгия.

    Айфеловата кула ще бъде осветена в цветовете на белгийския флаг. 

    Френският премиер Франсоа Оланд каза, че цяла Европа е засегната от днешните терористични атаки.

    Владимир Путин изрази съболезнованията си по повод жертвите на серията експлозии в Брюксел.

    Барак Обама, който е на посещение в Куба, е бил информиран за взривовете. "Президентът бе информиран тази сутрин на експлозиите в Брюксел, Белгия", заяви служител след взривовете на летището в Брюксел и в метрото. "Американските власти са и ще продължат да бъдат в близък контакт със своите белгийски колеги."

    Междувременно Доналд Тръмп реагира с думите, че би затворил границите.

    След взривовете в метрото в близост до ЕК, сградата на Европейската комисия бе затворена, персоналът остана вътре по нареждане на Кристалина Георгиева, вицепрезидент на ЕС, отговарящ за персонала. 

    Около 1000 души са евакуирани от летище Завентем. Те са прибрани в разположена в близост спортна зала и охранявани от въоръжени полицаи.

    Британските служби за борба с тероризма наблюдават развитието в Брюксел, правителството свика извънредния съвет за сигурност COBRA.

    Нивото на заплаха Великобритания остава най-тежко, второто най-високо ниво. Това означава, че органите на сигурността оценяват атака срещу Великобритания като много вероятна. Оценката на нивото на заплаха във Великобритания се дава от центъра за оценка на терористична заплаха в рамките на MI5.

    Франция, Германия и Холандия също вдигнаха нивата на терористична заплаха.

    По летищата в европейските страни има засилено полицейско присъствие. В цяла Европа мерките за сигурност срещу терористична заплаха са засилени,  на летищата се извършва пълна проверка. 

    По официални данни, 26 загинаха, над 130 са ранените след серията взривове на летището и в метрото в Брюксел на 22 март сутринта. Белгийските медии съобщават за 34 загинали и над 150 ранени.

    Френският президент Франсоа Оланд призова страните да се обединят и да дадат отговор на тероризма.

    "Изключително важно е да разбираме значението и сериозността на заплахата от тероризъм. Изправени сме пред глобална заплаха, която призовава за глобален отговор. "

    "Франция и Белгия са обединени в ужаса, ужас, който споделяме още веднъж."

    Франция засили мерките за сигурност на нейните основни железопътни гари и в системата за обществен транспорт след нападенията във вторник сутринта в Брюксел. Само пътници, които притежават валиден билет, ще бъдат допускани да влизат в гарите. Ще има засилено полицейско и военно присъствие.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини