Уволниха дисциплинарно районния прокурор на Девин Мария Дамянова

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет /ВСС/ предложения за налагане на наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ спрямо двама прокурори и следовател.

За уволнение са предложени Петко Минев – прокурор в  Районна прокуратура - Пловдив, Мария Дамянова – административен ръководител районен прокурор на Районна прокуратура - Девин и полковник Светослав Йосифов - следовател  към Военноокръжна прокуратура - Пловдив, военноследствен участък Стара Загора, съобщават от пресцентъра на Главна прокуратура.

Прокурорите  Минев и Дамянова , както и следовател Йосифов са предложени за дисциплинарно наказание за нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. След извършени проверки от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура и Инспектората на Върховна касационна прокуратура  са установени обстоятелствата, които дават основание на главния  прокурор да поиска от ВСС  дисциплинарно уволнение.

По отношение на прокурор Мария Дамянова – районен прокурор на РП –Девин, главният прокурор Цацаров посочва: „С действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси, правила, произтичащи от принципа на независимост, принципа на безпристрастност  и принципа за почтеност и благоприличие  от Кодекса за етично поведение на българските магистрати“.

Става дума за започнато разследване на 14 юни миналата година в РУП Девин за кражба на лек автомобил „Ауди 80“, който-по-късно бил изоставен на територията на Пловдив.

Бил е извършен оглед на местопроизшествие и са били иззети дактилоскопни следи.

Същият ден - 14.06.2015г., прокурор Дамянова е била уведомена за започналото разследване, като й било съобщено, че заподозрян като извършител на престъплението е непълнолетният й син. Дамянова била уведомена, че по този повод ще бъдат снети  писмени обяснения от сина й и неговия съучастник.

Още същия ден в  във Второ РУП Пловдив, в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая, са били разпитани Петър Дамянов и Даниел Кайраманов.

Два дни по-късно, на 16.06.2015г. в деловодството на Районна прокуратура – Девин са заведени уведомителното писмо от РУП-Девин за започналото разследване.

В деловодството на РП Девин преписката е заведена като досъдебно производство срещу неизвестен извършител, независимо че към материалите са приложени докладна записка от полицейския служител, снел писмените обяснения от непълнолетните Дамянов и Кайраманов.

В Районна прокуратура – Девин работят само двама прокурори – Здравко Делиев  и Мария Дамянова. Прокурор Делиев е бил изключен от системата за електронно разпределение на преписки и дела, и така за наблюдаващ прокурор по това досъдебно производство системата за случайно разпределение е определила прокурор Мария Дамянова.

Въпреки че за прокурор Дамянова е било налице основание за отвод, тя поела ръководството и надзора върху това разследване и в деня на разпределянето на делото, като се произнесла по него, с разпореждане противозаконно отнетият автомобил да се остави на отговорно пазене на ползвателя на автомобила.

Едва на 19.06.2015 г. Дамянова е изпратила досъдебното производство по компетентност на районна прокуратура – Пловдив, тъй като престъплението с изоставянето на автомобила е довършено на територията на гр. Пловдив.

Към момента на произнасянето на Дамянова по досъдебното производство – 16.06.2015г., нейният непълнолетен син не е имал процесуалното качество обвиняем, но знанието й, че той е заподозрян като извършител на престъплението, е налагало да се отведе от ръководството и надзора върху това разследване, сочат още от Главна прокуратура.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини