Украйна избра Плевнелиев за личност на годината. Неделен преглед на печата

Посещението на президента Росен Плевнелиев в Украйна е сред водещите теми на неделните вестници.

„Реализацията на европейската перспектива на Украйна ще създаде възможност за постигането на трайна стабилност и за устойчив икономически растеж. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес в Киев с президента на Украйна Петро Порошенко, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският държавен глава потвърди подкрепата на страната ни за процеса на асоцииране на Украйна с ЕС и за сближаване с НАТО. България ще продължи да отстоява принципната си позиция за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, посочи президентът Плевнелиев и призова за мирно уреждане на конфликта в източната част на страната... Предстои украинският държавен глава да посети страната ни през 2016 година. Двете държави ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на енергийната ефективност и използването на възобновяемите енергийни източници, стана ясно още на срещата... Държавният глава изрази и подкрепата си както за либерализирането на визовия режим за украинските граждани, така и за предприетите от Украйна реформи. Двамата президенти направиха преглед на изпълнението на постигнатите договорености по време на официалното посещение на българския държавен глава в Украйна през 2015 г. - открита беше директна въздушна линия София-Киев, започната е реконструкцията на пътя Одеса-Болград-Рени, който ще улесни контактите на българската общност със страната ни. Увеличен е броят на отпуснатите стипендии за сънародниците ни от Украйна, които се обучават в български университети...” – в. „Сега”.

„Не признаваме резултатите от референдума в Крим и проведените референдуми от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск.“ Това е заявил президентът Росен Плевнелиев в Киев на среща с украинския президент Петро Порошенко, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Реализацията на европейската перспектива на Украйна ще създаде възможност за постигането на трайна стабилност и за устойчив икономически растеж, казал още Плевнелиев... "Украйна има ключова роля в енергийните доставки за Европа и е изключително важно да въведе европейското законодателство в областта на енергетиката", казал още Плевнелиев и изразил подкрепа за либерализиране на визовия режим за украинските граждани и за "предприетите от Украйна реформи"...” - в. „Труд”.

„България ще продължи да отстоява принципната си позиция за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес в Киев с украинския държавен глава Петро Порошенко... България и Украйна ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на енергийната ефективност и използването на възобновяемите енергийни източници... Плевнелиев благодари за възможността страната да реализира образователни и културни програми сред българската общност в Украйна, която надхвърля 250 хил. души. "Представителите на българското национално малцинство са лоялни граждани на Украйна и е важно да бъде приет балансиран и съобразен с европейското законодателство Закон за държавната езикова политика и езиците на малцинствата, който да гарантира тяхната интеграция във всички области на обществото и икономиката", посочи Плевнелиев...” – в. „Дневник”.

„България категорично подкрепя правото на украинския народ сам да избере своя път на развитие, неговата воля и желание да бъде част от европейското семейство. Украйна винаги е била, е и ще бъде неразделна част от Европа – мост между култури и народи, отварящ нови общи хоризонти. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Киев, на която беше удостоен с наградата „Личност на годината – 2015" на Украйна. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Плевнелиев получи престижното отличие за своята обществена и политическа дейност в европейски и международен план, както и за приноса си за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност. „Тази награда е признание за последователната българска подкрепа за суверенитета, независимостта и европейската перспектива на Украйна. Тя е ясен израз на искреното приятелство между нашите страни и народи", подчерта в изказването си Росен Плевнелиев. Президентът добави, че това най-високо отличие е и знак на признание към над 250 хиляди етнически българи в Украйна, които формират най-голямата историческа българска общност в чужбина, която е мост на приятелство и сътрудничество между двете държави. Държавният глава припомни културните и исторически връзки между българи и украинци през вековете. През Х век на територията на днешна Украйна са разпространени църковни и богослужебни книги от България, а през 1918 г. страната ни е първата, която признава независимостта на Украйна. Украинците дават своя принос за свободата на България в „Битката на народите" при Варна през 1444 г., както и през Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г. По думите на държавния глава, грубото потъпкване на международното право и суверенитета на Украйна днес поставят под въпрос националните граници и международните принципи и връщат Европа към „погрешната политика на разделение и сфери на влияние". Според Росен Плевнелиев целта на отговорната политика е да модернизира и образова, да даде път на дипломацията, а не на оръжията. Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да изграждаш общества, които са свободни и толерантни" заяви още президентът по време на церемонията. Наградата „Личност на годината" на Украйна се присъжда от Висш академичен съвет на лидери с призната от европейската и международната общност професионална и обществена дейност, както и за принос в различни сфери на обществено-политическия и икономическия живот. Нейни носители са папа Йоан Павел II, президентът на Латвия Далия Грибаускайте, президентът на Полша Александър Квашневски (1995-2005 г.), президентът на Литва Валдас Адамкус (1998-2003 г.), Върховният представител за Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС Хавиер Солана (1999-2009).” – в. „Стандарт”.

Всекидневниците цитират и коментари на премиера Бойко Борисов за добива на нефт и газ от собствени източници и по актуалните  политически теми.

„Приоритет за България е добиването на нефт и газ от Черноморието, каза Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. Той участва във форум в Стара Загора на структурата на старейшините в партията. „Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“. На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт. Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10% газ, а ние 100%. След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент“, прогнозира Борисов, без да дава повече подробности по темата. „Ако се заинатим за нещо, то няма да стане. Подписахме интерконекторите с Гърция, с Турция. Има акт 16 - пускаме двата компресора. До месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница. Нашите опоненти казват, че сме за диверсификация. Каква диверсификация ще направите с компресори, които бутат в едната посока. Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация и още един източник. Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения“, допълни премиерът...” – в. „Труд”.

„България ще се нареди между газовите сили в Европа. Това ще стане факт от 19 април. Тогава ще започнем да вадим собствен нефт и газ от трите находища в Черно море, обяви премиерът Бойко Борисов в Стара Загора. Там се състоя форум на Старейшини ГЕРБ. „След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася синьо гориво, ставаме конкурент", заяви премиерът. Освен това до месец ще можем да се снабдяваме с газ и от "Южен коридор". "Вече имаме акт 16 и слагаме интерконекторите на границите с Гърция и Турция. Компресорите са най-добрите. Те струват 300 млн. лева. Още повече ще ни намразят, защото объркваме финансови и икономически отношения", каза още министър-председателят. ГЕРБ ерозира за сметка на тези, които хем са в управлението, хем не, възмути се Генерала. ГЕРБ не се притеснява от съюз между ДСБ и Татяна Дончева. "Те са едната коалиция – пак няма да им стигнат гласовете срещу нас. Кои ще са другите?". Това попита премиерът Бойко Борисов вчера в Стара Загора на форум на Старейшини ГЕРБ. Той смята, че с успехите си партията си е навлякла големи врагове. „Ако ги питаш – искат предсрочни избори. Изгодно е само на ГЕРБ, но не за държавата", отсече премиерът. Борисов не приема критики "от хора, които не са сложили две тухли една върху друга". „Не ги чета, не ги гледам, не ме интересуват. Все едно ги няма. Осъзнахме им тактиката, която цели дестабилизация. Да имаха 20-30%, да сме равностойни, да ги разбера. Но с няколко процента искат да разбутат държавата –това значи, че пазят някакви чужди интереси. Да кажат какви са", призова лидерът на ГЕРБ. Борисов е убеден, че стабилността на управлението може да се гради само на повече диалогичност. „Но се оказа, че много майсторски всички партии в управлението поставят всякакви условия и много кадрови назначения. Сметката не мога да ви кажа каква е. Казвах си - щом народът така ни е подредил, ще бъдем по-диалогични. Но се оказва, че ГЕРБ започва да ерозира за сметка на тези, които хем са в управлението, хем не са", се възмути премиерът. И попита:„Ще можем ли да даваме над 200 млн. на Калфин да си прави социална политика, ако не са изработени от другите министри. За да дадем 20 млн. на Спешната помощ, трябва и другите министри да са работили добре. Дали сме над 250 млн. на екологията, за да затворят програмите, 300 млн. национални средства и над 1, 5 млрд. европейски пари са отишли за земеделие". Навлякохме си могъщи врагове заради битката с контрабандата, заяви премиерът...” – в. „Стандарт”.

Разместваният на пластовете в партиите и политическата система също са сред актуалните теми.

„Рушен Риза: Искаме Доган да поеме отново оперативното ръководство на ДПС В Русе започна областната конференция на ДПС, на която официален гост бе съпредседателят на партията Рушен Риза, предаде БГНЕС . Преди началото й Риза заяви, че промяна в управлението на партията може да има едва след националната конференция. „Този триумвират ще продължи до 24 април, до националната конференция. Тогава затова правим националната конференция, за да кажем какво ще стане. Нека да чуем делегатите от цялата страна. Засега почти всички структури застават зад нашия неоспорим лидер Ахмед Доган, но на конференцията ще видим. Желанието ни е да той наистина да поеме отново оперативното управление на партията, но все пак той се оттегли и като почетен лидер и ето виждате, когато трябва се намесва оперативно. Той е гарантът, че ние няма да изменим на нашата кауза, че партията ще се развива в правилната посока, най-вече и от гледна точка на националната сигурност и на спокойствието на гражданите на България.“ По отношение на други спрягани имена , които биха могли да бъдат издигнати, той коментира, че ДПС няма план Б...” – в. „Сега”.

„Женски бунт зрее в БСП В недоволство срещу слабото представяне на жени на ръководни позиции в БСП се превърна конференцията на Обединението на жените социалистки, която се проведе днес на „Позитано” 20. Равнопоставеността на половете бе най-обсъжданата тема. Над 50% от състава на партията са жени, защо тогава на ръководни постове сме представени едва на 30%, попита другарките си евродепутатката Илияна Йотова. Едновременно с това най-силните гласове в БСП са на жени, допълни тя. И призова обединението да има своя самостоятелна позиция и да настоява тя да бъде чута. Евродепутатката попита другарките си дали им е била дадена думата при формирането на управлението на БСП в предишния мандат и дали кандидатурите на двете жени-министърки в кабинета „Орешарски” са били на обединението. „Не”, отвърнаха й гласове от залата на „Позитано” 20. „Омръзна ми да ме наричат „мъжко момиче”, искам да ме уважават, защото съм жена, защото мога, защото съм на позиция, в която мъжете се вслушват в онова, което казвам и решавам”, допълни Йотова. И попита защо има „стъклен таван” за жените по пътя към ръководните постове в партията. Да се спази уставната норма и 40% от ръководните длъжности в БСП да бъдат за жени, включително и зам.-председателски пост в партията, обеща пък Корнелия Нинова, която ще се бори за лидерския пост на конгреса през май. „Искам да имате самочувствие, че ние, жените в БСП, свършихме съществената работа в отстояване на социалните политики, грижата за майките, за младите, за семействата, за бедните и никога - нито в опозиция, нито във властта не изневерихме на тази кауза”, каза още Нинова. Според нея обаче „други грешки на БСП хвърлиха сянка върху този успех” и хората останаха разочаровани... Да бъде създадена постоянно действаща подкомисия в парламента за равнопоставеността между половете и за приемане на административни и наказателни разпоредби, които да гарантират изпълнението на закона, поиска още Николова. И призова червените депутати да подкрепят насърчителни мерки за прилагане на равнопоставеността на пазара на труда...” – в. „24 часа”.

„Реформаторският блок да излъчи кандидат-президент след вътрешни избори сред симпатизантите си. Това е решил Националният съвет на партията в Ловеч, обяви лидерът Божидар Лукарски. Той е категоричен - РБ трябва да излезе със своя кандидат-президентска двойка. "За нас този подход е най-демократичен, а и историята на СДС го е доказала. Тези избори биха определили според нашите симпатизанти, а не само според нас, кой би могъл да бъде и какъв трябва да бъде профилът на кандидата", аргументира се лидерът на СДС. "Докато ви има вас, които не забравяте тоталитарния режим и пострадалите от него, ще бъде жива паметта за тези тежки моменти от историята на България. Много хора днес се опитват да омаловажат тъмната страна на комунизма, да предизвикат носталгията по „сигурното и безоблачно“ социалистическо общество. Опитват се да внушат на нас, демократите, че антикомунизмът е отживелица и вече не трябва да говорим за това. Тези опити са опасни, защото целят да изтрият от паметта на поколенията мрачните и трагични страници на тоталитариния режим, чиито последствия тегнат и до днес върху България", заяви Лукарски на поклонението пред жертвите на комунизма при лагера „Слънчев бряг” в Ловеч, което партията организира всяка година. Лукарски призова това да не се допуска, защото го дължим на жертвите, на техните близки и на бъдещите поколения. Той допълни, че истината за комунизма трябва да се знае и да се припомня...” – в. „24 часа”.

„ДПС прогнозира "развод" в коалицията и предсрочни избори Към предсрочни избори вървят нещата, заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който участва в областната конференция на Движението в Смолян. "Нашите анализи това показват. Така четем думите на Бойко Борисов и на основните фигури от ГЕРБ, в тяхното отношение и поведение към коалиционните им партньори", заяви Карадайъ, цитиран от БТА. Според него коалиционните партньори на управляващата партия показват, че вече не могат да са заедно. Като не могат да са заедно, значи ще има развод, то е нормално, заяви съпредседателят на ДПС. Според него в това мнозинство няма как да има стабилност в чисто идейно отношение. Ние вече започваме да се организираме, допълни той, като имаше предвид за предсрочни избори. По думите му от 26 години, независимо от метаморфозите вляво и дясно, центърът в политическото пространство е стабилен и при това положение няма как да не се получи гравитационно поле около него...” – в. „Дневник”.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини