Шефът на СДВР: Неприятно е да заловиш свои, но действа превантивно

Проверката на двамата полицаи, продавали наркотици, продължава. Целта е да се изясни цялостната им дейност и дали има други замесени колеги. Това заяви старши комисар Младен Маринов, шеф на СДВР, пред Би Ти Ви.

Не е приятно да заловиш свои за престъпления, но фактът, че се случва, е добър сигнал. Действа превантивно на останалите, заяви Маринов. В СДВР има уволнени за корупция и реагираме на всеки сигнал, добави той.

Двамата полицаи, обвинени в това, че са изнудвали студент да продава наркотици, остават в ареста, реши Софийски градски съд в петът. Божидар Милев (24 г.) - полицай в Седмо РУ и Николай Апостолов (30 г.), който отговаря за охраната на метрото, бяха арестувани в зрелищна акция във вторник.

Милев е обвинен за изнудване - поискал и получил подкуп като злоупотребил със служебното си положение. Апостолов пък е обвинен за разпространение на дрога - марихуана и пико. По време на заседанието стана ясно, че Милев най-вероятно ще бъде съден за това, че е стрелял по агенти на Вътрешна сигурност. Очаква се обвинението да бъде за опит за убийство, обясни прокурор Теодора Георгиева.

"Никой не отива в районното, ако има пари", казал Милев на студента Кирил Тодоров, когато го заловил с малко количество дрога, обясни прокурор Георгиева в пледоарията си. Милев поискал от студента 1000 лева подкуп, както и седмично да му отчита по 300 лева като срещу тази сума щял да му казва къде е по-безопасно да продава наркотици, както и да му праща смс-и с регистрационните номера на патрулиращите полицейски коли.

Дори обяснил на Тодоров, че от 18,30 до 19,30 часа няма полицаи, т.к. униформените са на инструктаж. На 12 март го запознал с Николай Апостолов, който заявил на младежа, че познава дилъри и дори е работил със Златко Баретата и митьо Очите, сочени за наркобосове.

Апостолов на два пъти давал на студента марихуана, както и метамфетамини, които младежът да разпространява. Поискал от него и да намери момиче, което да проституира. Двете ченгета обаче не знаели, че Тодоров ги е издал на колегите им и ги подслушват със СРС-та.

Вторник след поредната среща на двамата с Тодоров полицията задържа двамата подкупни полицаи. При ареста си Божидар Милев вместо да се подчини на заповедта на спецченгетата от Вътрешна сигурност обаче Милев извадил служебния си пистолет и стрелял по колегите си като не улучил.

В съда адвокатката му Зоя Иванова заяви, че 24-годишният полицай е стрелял не по агентите, а във въздуха със стоп патрон. Тезата й обаче бе опровергана от свидетелски показания заради това съдия Вера Чочкова остави и двамата в ареста. Посочи, че има обосновано предположение, че полицаите са извършили престъплението, както и риск да извършат друго такива. Каза също и, че ако са на свобода може да предупредят други лица, участвали в престъплението, които все още са обвинени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини