«Амнести»: 2015 г. е с рекорд по екзекуции от четвърт век

През 2015 г. са извършени най-много екзекуции за последния четвърт век според информация на «Амнести интернешънъл», цитирана от GMA News и агенция "Фокус". Общо 1634 души са били екзекутирани миналата година в 25 страни в света, сочи доклад на международната правозащитна организация. Този брой е най-високият, регистриран от 1989 г. насам.

Това е увеличение с повече от 50% спрямо 2014 г. е организацията го окачествява като "тревожещ скок", съобщи Си Ен Ен.

"Нарастването на екзекуциите миналата година е дълбоко обезпокояващо" - се казва в декларация на Салил Шети, генерален секретар на "Амнести Интернешънъл".

Тези, които оглавяват списъка на държавите, прилагащи най-често смъртното наказание, са Китай, Иран, Пакистан, Саудитска Арабия и САЩ.

"Иран, Пакистан и Саудитска Арабия са екзекутирали безпрецедентно много хора, често след грубо несправедливи процеси", казва Шети, цитиран от Си Ен Ен.

На тези три страни се падат 90% на сто от всички известни екзекуции по света през годината. В Иран те са били 977, с над 200 повече, отколкото в предходната година. Най-често тези смъртни наказания са били налагани за престъпления, свързани с наркотици.

Пакистан отмени мораториума си върху изпълнението на смъртни наказания, след като през декември 2014 г. талибани извършиха атентат в училище в Пешавар и сред близо 150-те жертви повечето бяха деца.

Тази стъпка първо се отнасяше само до виновни за тероризъм, после най-тежкото наказанвие е възстановено и за други престъпления. 326 души са екзекутирани в Пакистан миналата години, най-високият брой, регистриран от "Амнести" за тази страна.

Саудитска Арабия системно е осъждана по света и заради причините да налага смъртни наказания, и заради "методите на съдебни убийства".

Китайската народна република остава лидер в класацията, но без да бъде посочен какъвто и да било точен брой, тъй като според «Амнести» информацията се крие от властите в Пекин. Предположението й е за "хиляди екзекуции".

В САЩ изпълнените смъртни наказания през годината са намалели. Случаите на екзекуции през 2015 г. са били 28 - със седем по-малко, отколкото през 2014 г., и същевременно най-малко в сравнение с всяка година от 1991-а насам.

Статистиката на неправителствената организация обхваща само признатите и законно съществуващи страни. В нея не са включени варварски демонстративни убийства, извършвани от "Ислямска държава" и друго терористични формации.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини