Мигрант в Пирея заплаши да хвърли бебе в морето

Напрежение и хаос има сред бежанците на пристанището в Пирея, мигрантите настояват да се отворят границите по балканския маршрут.
Сцените на напрежение ескалираха, когато един мигрант сграбчи малко бебе и се опита да го хвърли в морето. 
Журналисти, пристанищни власти и други имигранти, се нахвърлиха към него в опит да вземат детето от ръцете му, което минути по-късно върнаха на майката.


Всички в лагера, създаден за 4,700 бежанци и мигранти, отказват да го напуснат. След като бе уведомен генералния секретар по миграционната политика в Гърция, той призова бежанците да напуснет пристанището на Пирея, като в отговор на това имигрантите блокираха пътя.

Над 53 хиляди са вече бежанците и мигрантите в цяла Гърция, по последни данни. 

Въпреки протестите на правозащитни организации и предупрежденията на агенцията на ООН за бежанците, Европейският съюз депортира хора от Гърция в Турция по силата на подписаното миналия месец споразумение с Анкара.

Съгласно сделката за всеки незаконно влязъл в Европа мигрант, приет обратно от Турция, ЕС трябва да приема по един регистриран сирийски бежанец.

В сряда 202 нелегални мигранти бяха прехвърлени от гръцките острови в лагер близо до турския пристанищен град Дикили. Така започна изпълнението на споразумението, което цели да намали миграционния поток от Близкия изток към Стария континент. 

Планът изобилства със сериозни законови и свързани с правата на човека проблеми, които би трябвало да възпрат ЕС. Агенцията на ООН за бежанците информира, че няма достатъчно гаранции за защитата на хората, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини