Близък до БСП банкер лъсна в Панамските досиета. Преглед на печата

Панамските досиета остават сред водещите теми на всекидневниците.   

„Бившият шеф на Българска външнотърговска банка Чавдар Кънчев е бил директор, а по-късно акционер в 2 фирми, регистрирани на Британските Вирджински острови преди повече от 15 г. Едната е закрита, а другата не развива дейност. Това показват данните, изтекли от панамската адвокатска кантора “Мосак Фонсека”. “Да, така е - потвърди Кънчев пред “24 часа” - но е двете не са развивали дейност.” Първата компания - Polltis, е вписана в регистъра на Британските Вирджински острови през март 2000 г... Другата фирма, в която Кънчев става първо директор, а после акционер, е Oak Cresent Ltd... Чавдар Кънчев и като банкер, и след това е избягвал публичността. Появи ли се обаче в държавата криза, политическите анализатори задължително изваждат името му за министър-председател, финансов министър, управител на БНБ, шеф на валутния борд и дори за главен преговарящ с ЕС. Запознати твърдят, че на 4 февруари 1997 г., когато БСП се отказа от мандата си, в папката, подготвена с проектокабинета на социалистите, Чавдар Кънчев е бил записан като вицепремиер и министър на икономическото развитие. И това не изненадва никого, защото в БСП били наясно, че Чавдар Кънчев подкрепя вътрешната опозиция срещу Жан Виденов... След изборите през 2005 г. името му се въртеше заедно с това на Станишев за премиер на БСП. Социалисти твърдят, че тогавашен зам.-шеф на партията казал: “Не е добре Сергей Станишев да бъде... Партията може би случи с него, но за премиер е още зелен... Един Чавдар Кънчев например?”... Кънчев е агент Виктор от Второ главно на Държавна сигурност...” – в. „24 часа”.

„Бившият шеф на Българска външнотърговска банка Чавдар Кънчев е бил директор, а по-късно акционер в 2 фирми, регистрирани на Британските Вирджински острови преди повече от 15 г... Първата компания - Polltis, е вписана в регистъра на Британските Вирджински острови през март 2000 г. По онова време Кънчев все още е директор на Българска външнотърговска банка, но името му не фигурира в документите. Директорите са номинални, а собственикът не е посочен. Името на Кънчев не се появява в Polltis и през октомври 2000 г., когато напуска директорския пост в Булбанк и се отдава на частен бизнес. Едва през март 2007 г. той и дъщеря му са назначени за директори. Сертификат за акционер Кънчев получава 3 г. по-късно - през юли 2010 г. Според банкера фирмата никога не е развивала дейност. Това се потвърждава и от документите. Вероятно затова той и дъщеря му решават да закрият компанията през октомври 2013 г. Съобщение за това е публикувано на 13 декември 2013 г. в люксембургския вестник “Тагеблат”. Адвокатите информират, че съобщението за закриването е неизбежна стъпка за приключването на една компания и ще струва между 250 и 280 евро. Другата фирма, в която Кънчев става първо директор, а после акционер, е Oak Cresent Ltd. Фирмата е регистрирана през юни 2001 г., но първият акционер е вписан в регистъра като приносител. Имената на Кънчев и дъщеря му се появяват едва през март 2007 г., когато са назначени на директорски постове. През юли 2010 г. собствеността и на тази компания е прехвърлена на Кънчев...” – в. „Труд”.

„След Евгения и Николай Баневи, името на трети българин - оръжейния търговец Петър Манджуков, се намира в "Досиетата от Панама"... То се свързва с фирма "Кегел Асет Мениджмънт" ("Kegel Asset Management"), регистрирана на Британските Вирджински острови през 2001 г., която според документите той е отстъпил на съпругата си Ивета през 2012 година. Същата година тя декларира, че офшорната фирма не развива дейност. "Това е фирма, която никога не съм ползвал, никога не е имала търговска дейност. Бях забравил за нея", коментира тези данни Манджуков пред вестник "24 часа", чиито бивш служител Алексения Димитрова е единственият български журналист, който има достъп до досиетата и сътрудничи с изданието. Според документите фирмата, свързана с Манджуков, е регистрирана чрез фирма посредник в Женева, а за услугата са платени 600 долара. Манджуков е вписан като директор – пост, на който остава до 2004 г. До 2006 г., когато отново се завръща като директор, е сменен от други трима. Първият акционер на компанията не е фигурира с име и адрес, а само с названието "приносител". През 2007 г. обаче, след като Комисията по финансови услуги на Британските Вирджински острови разпорежда, че анонимните приносители на акции трябва да плащат по-високи такси, много приносители излизат на светло. През 2009 година Манджуков получава 4 сертификата за по 12 500 акции всеки. През 2012 г. в кореспонденцията се появява името на Иванета Манджукова и става ясно, че тя ще е новият администратор на команията. Тя съобщава, че предишната година компанията не е извършвала дейност и през април 2013 г. Манджукова иска закриване на компанията. През юни същата година обаче се отказва от идеята. През юли 2014 г. Петър Манджуков съобщава решението си да направи съпругата си собственик и директор на компанията, макар че фирмата не развива дейност. През май 2015 г. Манджукова декларира, че средствата на компанията са от финансови инвестиции. В данните от "Панамалийкс" обаче липсват други подробности за дейността на "Кегел Асет Мениджмънт"...” – в. „Дневник”.

В. „24 часа” публикува интервю с Евгения Банева, която също се оказа персонаж от Панамските досиета заедно със съпруга си Николай Банев.     „Г-жо Банева, някой от "Мосак Фонсека" свърза ли се с вас предварително? Знаехте ли, че попадате в разследването за Панама? - Това е официална информация, изтекла по някакъв начин, която е била уговорена и купена от германски вестник. Имали са инсайдър вътре. Извадили са клиентите на въпросната фирма, която е една от многото, които регистрират офшорни компании и ние сме били техни клиенти. Никой не ни е потърсил. Нямаме от какво да се притесняваме, просто защото ние нито сме политици, нито сме обществени служители, които боравят с обществени средства и ги разпределят, нито сме контрабандисти, нито сме в сивата икономика, нито се занимаваме с трафик на проститутки и наркотици. Ние сме нормални бизнесмени, които следват практиката, която важи за всички подобни на нас в белия сектор, да работят с офшорни фирми. - Казвате, че не сте политици, но бяхте кандидат за евродепутат, а съпругът ви ще бъде за президент. Искате ли да влезете в политиката? - Е, то едно е да искаш, друго е да станеш. - Ще ги закриете ли офшорните си фирми, ако влезете в политиката? - По принцип би трябвало фирмите да се декларират. Защо да се закриват? Офшорното законодателство е световна практика, уредено в международна правова система, законно. Измислено е във Великобритания и целият свят се възползва от него. Като човек, който не се страхува да декларира каквото и да било, ще ви кажа: "Ето това е идеален вариант офшорното законодателство да бъде премахнато и моментално да се закрият зоните, фирмите и сметките на техните клиенти" - Били ли сте в Панама? - Не, не съм ходила...”

В. „Дневник” информира, че ДАНС проверява всички съмнителни данни за пране на пари през офшорни компании: „Специализираната административна дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС проверява всички съмнения за изпиране на пари от български фирми, което се извършва чрез използването на офшорни компании, включително и в Панама. Това се разбира от отговор на агенцията на запитване на "Дневник". Повече от 2000 са докладите за съмнителни операции, които ДАНС получава на година. Те касаят в значителна степен съмнения за пране на пари чрез дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, в това число и Панама, обяснява агенцията. От ДАНС уверяват, че използват всички свои правомощия, произтичащи от Закона за мерките срещу изпирането на пари, за събирането на пълния обем информация за потвърждаване или отхвърляне на съмнения за изпиране на пари. В този смисъл дирекция "Финансовото разузнаване" е извършвала и извършва и към момента действия според компетентността си по отношение на подобни компании, завършва отговорът на агенцията. Международният Консорциум на разследващите журналисти публикува досиета, изтекли от панамската кантора "Мосак Фонсека", уличаваща политици от цял свят в притежаване на сметки в офшорни компании. От българска страна като партньор е посочена журналистката Алексения Димитрова, бивш служител в "24 часа". Във вторник медията съобщи, че имената на Евгения и Николай Баневи, които имат бизнес в различни сфери, се намират в "Досиетата от Панама". Те са вписани като акционери и пълномощници на няколко фирми, регистрирани в Панама, на Бахамските и Сейшелските острови.”

Петъчните вестници проследяват и развитието около антикорупционния закон, който беше отхвърлен от вътрешната комисия в парламента.

„Проектът за промени в Закона за МВР, внесен от вътрешния министър Румяна Бъчварова, който онзи ден бе разгромен във вътрешната комисия на НС, все пак ще получи подкрепата на ГЕРБ при първото му четене в пленарната зала. Условието обаче е преди второто четене да бъде пренаписан. Това се разбра от думите на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера. Той бе сред най-яростните критици на предложената от Бъчварова реформа и още в сряда даде да се разбере, че парламентарната му група няма да го приеме в сегашния вид. Премиерът Бойко Борисов пък влезе в ролята на посредник и се ангажира да убеди Реформаторския блок да подкрепи реформата. Цветанов обясни, че при обсъждането на законопроекта в комисията не са били дадени "достатъчно добри аргументи" в негова полза. А подкрепата на депутатите от ГЕРБ е била политически мотивирана. "Ние направихме подкрепа за законопроекта, защото знаем, че това е политически акт на ГЕРБ, и ние много ясно изразяваме подкрепата си за всичко, което трябва да се гласува", каза той. Но побърза да уточни, че случилото се "категорично не е бламиране" на реформата. И за пореден път обяви, че конфликт между него и Бъчварова няма. "Секторът за сигурност трябва да има устойчивост и прогнозируемост. Служителите, които постъпват на работа, трябва да знаят, че няма всяка година да се променя законът и условията, по които са назначени", обобщи Цветанов. Не стана ясно обаче как законопроектът ще стигне до второ четене, след като не събира достатъчно гласове, за да мине и на първо. Реформаторите запазиха мълчание по темата. Лично мнение изказа Атанас Атанасов (ДСБ), според когото проектът е бил "бламиран по същество" и затова трябва да бъде оттеглен. Непостоянството на реформаторите ядоса Бойко Борисов... Другите формации от мнозинството на практика преповториха позицията на Цветанов. Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че не вижда причина националистите да подкрепят промени, които "няма да доведат до нищо значително в работата на МВР". И препоръча на Румяна Бъчварова повече да се вслушва в мнението на депутатите. Светослав Белемезов от АБВ увери, че мнозинството не е бламирало правителството, но посочи, че призваното да гарантира стабилност в обществото МВР е "една от най-нестабилните системи". Опозицията също даде да се разбере, че не е променила отрицателното си мнение за законопроекта...” – в. „Сега”.

„Според премиера Бойко Борисов един от проблемите на ГЕРБ са техните партньори в управлението - Реформаторския блок, чиито депутати от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не са подкрепили на първо четене вчера промените в закона за МВР. Пред журналисти Борисов посочи, че депутатите от Патриотичния фронт и АБВ са се въздържали и по този начин също са отказали подкрепа на ГЕРБ. По думите на премиера реформата е сложно нещо и винаги има съпротива срещу нея. "Ще намеря време през тези дни да говоря с нашите партньори. Когато трябва да подкрепим желание на Реформаторския блок, ние го правим. Изведнъж те се дърпат за нещо, което е резонно и правилно. Защо трябва да са против тези, които са полицаи навън, пожарникари, граничари, както и тези, които са на терен да са първа категория, да носят рисковете? Каква е разликата от служителите в пресцентъра на МВР, които са първа категория, с онези от останалите пресцентрове, които са трета категория?", попита Борисов и заплаши: "Да не стане така, че ако има предсрочни избори, от тези които са в парламента, никой да не остане там." На въпрос за възможността за предсрочни избори той коментира, че ако в този момент някой има изгода от провеждането на предсрочни избори, то това е ГЕРБ. "Но както Вежди Рашидов каза, уважението си е уважение, но да имат едно наум и аз се надявам депутатите от ГЕРБ да го (законопроекта за реформите в МВР - бел.ред.) внесат по най-бързия начин и да влезе на първо четене. Това ще е тестът за ГЕРБ", каза Бойко Борисов...” – в. „Дневник”.

Вестниците цитират и първата реч у нас на новия американски посланик Ерик Рубин.

„Ние задълбочаваме военните ни отношения и съвместимостта ни се увеличава бързо. Аз съм дълбоко, дълбоко впечатлен от българските офицери, които срещнах през последните няколко месеца. От техните умения , знания и отдаденост на страната си", изтъкна посланик Рубин. Той подчерта, че след края на Студената война САЩ не разглеждат света на блокове. „Вече няма блокове. Има една Европа, има една НАТО, една трансатлантическа общност и не приемаме разделителни линии, защото те са точно обратното, към което се стремим. Това не е игра и не делим региони, не делим Европа, нито делим света", заяви Негово превъзходителство. И добави, че визията на САЩ не предвижда „някого срещу някого", а взаимно изгодни отношения. По отношение на премахването на визите за САЩ за българи дипломатът посочи, че двете страни имат една и съща визия и цел това да се случи, но Конгресът има ясни правила за включването на една страна в безвизовата програма. "Има още работа, която България трябва да свърши, за да отговаря на критериите. Но ние ще работим с вас, ще ви помагаме, за да се изпълни тази цел, която е наша обща", отбеляза пратеникът на Обама в София...” – в. „Стандарт”.

„Интерконекторът с Гърция ще има сериозно стратегическо значение за България, коментира посланикът на САЩ Ерик Рубин в първата си публична реч у нас, след като зае поста. Тя се проведе пред Атлантическия клуб. Енергийните пазари се променят, включително и в Югоизточна Европа, като голяма част от това се дължи на доставките на газ от САЩ. "За да се възползват от тази промяна, някои държави обмислят строежа на терминали за доставка на втечнен природен газ", каза Рубин и даде за пример Литва. Балтийската държава преговаря с Вашингтон и може да стане първата европейска държава, внасяща втечнен газ от Америка. Засега шест компании са заявили интерес към използването на интерконектора с Гърция, каза преди седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Строителството му трябва да започне през октомври тази година, а през 2018 г. той да влезе в експлоатация. Държавният секретар Джон Кери обеща на България съдействие за енергийната диверсификация и сигурност, припомни Рубин и каза, че САЩ са помогнали на на съвместната работа между България и Гърция по създаването на газовата връзка между двете държави. България е изправена пред три основни кризи, коментира посланикът. В първата се включват анексията на Крим, неспазването на задълженията от Минските споразумения и военната агресия в Украйна. Втората е сирийският конфликт и свързаната с него мигрантска криза, която засегна целия регион и Европа. Третата са чуждестранните бойци и опасността от разливане на конфликта – това е предизвикателство за сигурността на всяка страна в света, описа ги той. "Много европейски държави са изправени пред последствията на една или две от тези кризи, но България е изправена и пред трите", каза Рубин. "Времената не са лесни за никого в региона, особено за България", коментира той. "Нека кажа, че Америка е до вас и ще подкрепи изборите, които сте направили – за Европа и за трансатлантическите връзки". "Като кратък отговор на някои наши критици искам да кажа, че ние сме тук като ваши приятели, дълбоко сме загрижени за вашата сигурност и просперитет и няма нито да си тръгнем, нито да се откажем от ангажимента си", каза Рубин и допълни, че САЩ подкрепят правителството на премиера Бойко Борисов и ще съдействат за неговия успех... По темата за атентатите в Брюксел Рубин коментира, че тези, които прибягват до насилие, не могат да успеят в едно отворено и демократично общество. Тероризмът трябва да ни обедини около грижата за сигурността, свободата и демократичните ценности, каза посланикът...” – в. „Дневник”.

Проблемът с учебниците, както и кадровите премени в МОН също са сред актуалните теми.  

„МОН окончателно остави новите учебници за догодина Вече е окончателно ясно, че първолаците и петокласниците ще почакат още 1 г., за да се сдобият с нови учебници. През 2016/17 г. те ще изучават всички предмети по досегашните си книги, но учителите ще трябва да нагодят старото съдържание към новите учебни програми. За целта ще получат методически указания от просветното министерство. Само по история за 5-и клас ще има нов учебник (тъй като само тук има съществени различия със старата програма), който може да е готов през октомври. Това се разбра след финалната среща между МОН и издателите, които вчера подписаха двустранно споразумение. Решението означава, че учителите ще трябва да допълват уроците съобразно заложените нови теми, или пък да премахват част от съдържанието, което според новите програми отпада. За целта просветното ведомство ще им подготви методически указания как да преподават нов материал по стари учебници, защото към тях няма да има никакви допечатки, притурки, свитъци и т.н., както се обмисляше. Просветният министър Меглена Кунева обясни, че й предстоят информационни срещи с над 3000 учители, планирани са и обучения на преподавателите. Не е ясно как 23-мата експерти в МОН по предучилищно и училищно образование ще успеят да обхванат хилядите преподаватели у нас. На въпрос дали учителите, особено от селата и малките населени места, ще могат да се справят с преподаването на нови теми, които обаче не са описани в учебниците, от МОН призоваха да не връщаме съсловието в 40-те години на миналия век... Според Кунева новите програми нямат големи противоречия със старите учебници, въпреки че по редица предмети едни теми се заменят с други...” – в. „Сега”.

„Родните ученици ще учат по нови учебни програми, но със старите учебници през учебната 2016-2017 г. Нов ще бъде само учебникът по история за петокласниците, като би трябвало да е готов до края на септември. Това стана ясно днес на среща между образователният министър Меглена Кунева и шефове на издателства в МОН. Двете страни подписаха споразумение, с което издателите поемат ангажимента до дни да оттеглят жалбата си пред Върховния административен съд (ВАС), да внесат проектите за новите учебници по "История и цивилизации" за 5-и клас до 9 юни 2016 г., а тези по останалите предмети за 1-ви и за 5-и клас до 9 август 2016 г. След внасянето на проектите следва процедура по одобрение и доставка от около 3 месеца. "През учебната 2016-2017 г. ще се учи по старите учебници с изключения на историята за 5-и клас. Новите учебници влизат от учебната 2017-2018 г.", каза Кунева. По думите й няма съществена разлика по различните предмети със съдържанието, залегнало в новите учебни програми, а ако има такава, тя ще бъде компенсирана с работа от страна на преподавателите.” – в. „Стандарт”.

„Пореден експерт в научната област се оттегля от просветното министерство. Съветникът по наука на образователния министър Меглена Кунева - проф. Олег Йорданов, физик от БАН, е подал официално оставката си, научи "Сега" от свои източници. Преди дни напусна и зам.-министър проф. Николай Денков заради несъгласия по начина на реализиране на оперативната програма "Наука и образование", за която той отговаряше пряко. За мотив той посочи "съществените различия с приоритетите и стила на работа на министър Кунева и част от екипа й. Проф. Денков бе изолиран от работата по европрограмата от новия екип, който безуспешно се опита да издейства промяна на параметрите й пред ЕК. Преди него пък бе отстранен и зам.-министър проф. Костадин Костадинов, който бе с ресор "наука" в МОН. На негово място бе назначен човек извън науката - Красимир Киряков, който има голям опит в писането на проекти и усвояването на евросредства. "Във ведомството почти не останаха хора, които да разбират от висока наука, нови технологии и други приоритети на ЕК, които министърът декларира, че трябва да са приоритетни. Няма и никой, който да разбира какво всъщност пише в частта за наука на оперативната програма", коментират от МОН. Неофициално се твърди, че шефът на главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" Иван Модев може да е следващият "отстрелян". Според източници, пожелали анонимност, управлението на ведомството в момента е в ръцете на хора на бившия просветен министър Даниел Вълчев.” – в. „Сега”.

Всекидневниците продължават да следят и скандала с корупционните практики в автомобилната администрация.

„Бившият шеф на автомобилната администрация Цветелин Цветанов и още двама от задържаните остават в ареста. Това реши днес Специализираният съд. Други двама замесени в схемата излизат на свобода. По-рано днес на Цветанов беше повдигнато още едно обвинение – за подкуп. Това стана ясно от пледоарията на прокурора по време на заседание на Апелативния специализиран наказателен съд, на което се гледат мерките за неотклонение на Цветанов и още шестима души, задържани по разбитата корупционна схема. Цветанов беше арестуван в края на март. Той е сочен като ръководител на организирана престъпна група, която е събирала такса „спокойствие“ от превозвачески фирми и е търгувала с шофьорски книжки.” – в. „24 часа”.

„Арестуваният началник на бившата ДАИ Цветелин Цветанов пази пълно мълчание откъде е натрупал над 576 000 лв. В квартирата му в София бяха намерени 175 956 лв., а други 401 590 лв. се оказаха в дома на тъста му в град Долни Дъбник, където Цветанов е регистриран на постоянен адрес по лична карта. “До момента по делото няма нито един документ, който да сочи дали някаква част от тези пари е придобита от заем от приятели, от банков кредит, от продажби на имоти или от печалба от лотарията.” Това заяви шефът на спецпрокуратурата Андрей Андреев, който наблюдава делото срещу рушветчиите. Както писа “Труд”, миналата събота спецсъдът остави за постоянно в килиите Цветанов и четирима от хората в престъпната му група за приемане на подкупи. Други двама излязоха под домашен арест. Тези мерки бяха обжалвани и вчера Специализираният апелативен съд ги преразгледа. Магистратите оставиха окончателно Цветанов зад решетките заедно с началника на ДАИ в Габрово Венцислав Генев и шефът на общинския съвет в град Роман Тихомир Вълчев. На свобода без никакви мерки бяха пуснати безработният Пламен Ангелов от Мездра и шефът на ДАИ в Плевен Емил Иванов. Доказателствата за участието им в групата били само от разпити на агенти от ДАНС във Враца и Плевен и един служител от ГДБОП, които преразказват впечатленията си, натрупани по време на подслушване и следене със спецразузнавателни средства (СРС). В същото време към делото не са приложени веществени доказателствени средства (ВДС), изготвени на базата на СРС. Прокуратурата вчера представи нов, 28-и том с материали от разследването срещу шефа на ДАИ. Сред тях се оказа и разпитът на транспортния министър Ивайло Московски, който се скри от съдебните репортери, които го чакаха пред националното следствие. Министърът не казвал нищо ново и съществено, казаха разследващи. В съдебната зала прокурор Галя Гугушева постави въпроса откъде държавен чиновник като Цветелин Цветанов със заплата от 2158 лв. е натрупал над половин милион лева. Адвокатът на Цветанов прие думите й като лична обида и заяви, че в наказателния процес обвинението трябва да докаже произхода на тези пари, а не клиентът му. Според показанията на Георги Сираков - личен шофьор на Цветанов, той обикалял и събирал пари. Част от тях задържал за себе си, другите давал на шефа си да си пълни тайниците. Версията на адвоката на Цветанов бе, че шофьорът Сираков е прибирал рушвети, без шефът да подозира, че се използва името му.” – в. „Труд”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини