Италия отзова посланика си в Египет заради убийство на студент

Италия отзова посланика си в Египет заради липсата на прогрес по разследването на убийството на студента Джулио Реджени.

Дипломатът ще се върне в Рим за консултации.

През последните два дни разговорите между египетски и италиански разследващи органи в Рим не успяха да намалят напрежението между двете страни. Причината за него е съдбата на 28-годишния студент в „Кеймбридж” Реджени, чието измъчвано и обезобразено тяло беше открито в покрайнините на Кайро на 3 февруари.

„Италия е поела ангажимент пред семейството Реджени, че ще спрем само ако сме установили истината”, заяви премиерът Матео Рензи.

Египетското външно министерство съобщи, че „не е било официално уведомено” за отзоваването на посланика, както и че „очаква завръщането на разследващия екип, за да чуе оценката му за срещите” в Италия.

Назначеният по случая римски прокурор по-рано съобщи, че египетските му колеги са предали телефонна справка на двама приятели на Реджени, които са били в Кайро по времето на изчезването му, както и снимки на трупа.

Не се споменават обаче предполагаеми записи от видеокамери в квартала, където Реджени изчезва на 25 януари, както и отговор на въпроса дали жертвата е следена от властите.

В Италия битува хипотезата, че студентът е убит от полицаи-измамници.

От Кайро твърдят, че до момента няма доказателства за това. Основната хипотеза на египетските разследващи е, че италианецът е бил убит от банда, прицелваща се в чужденци, елиминирана от властите по-късно същия месец.

По-рано тази седмица Италия предупреди, че евентуално нежелание за съдействие от страна на Египет ще доведе до дипломатически последствия.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини