Европарламентът ще гласува въвеждането на архив за пътуващите със самолет

Европейският парламент ще гласува тази седмица дълго отлаганото въвеждане на архив за пътниците със самолет.

Досега срещу подобна стъпка бяха значителна част от евродепутатите, които обвързваха въпроса със сигурността на личните данни, припомня БТА. Терористичните удари в Европа в последната година ускоряват гласуването на решението.

Новите правила обхващат споделянето на събираните по този начин данни за полицейски и съдебни нужди. Новите правила ще задължат авиокомпаниите да предоставят на държавите от ЕС данните на своите пътници, за да помогнат на властите в борбата с тероризма и тежките престъпления.

Целта на новото законодателство за защита на данните е да установи еднакви правила в целия ЕС.

Занапред авиокомпаниите и туристическите агенции ще пазят имената, адресите, телефонните номера, данни за кредитната карта, дати на полетите, маршрутите на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането. Тези данни ще бъдат пазени в срок от пет години, ако не са послужили при разследване.

Утре ЕП ще обсъди положението в Средиземно море и необходимостта от всеобхватен подход на ЕС към миграцията и борбата с тероризма. Евродепутатите ще оценят ефективността на съществуващите мерки за борба с укриването на данъци и прането на пари в светлината на аферата "Документите от Панама".

Очаква се ЕП да одобри първия проект за изменение на бюджета на ЕС за 2016 г., за да бъдат осигурени 100 млн. евро за спешна помощ за бежанците в ЕС, както и два милиона евро за наемане на нови служители в Европейския център за борба с тероризма на Европол.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини