Почетоха паметта на жертвите от катастрофата в Смоленск

Десетки хиляди привърженици на управляващата партия в Полша почетоха паметта на жертвите от самолетната катастрофа в Смоленск на 10 април през 2010 г. При самолетната катастрофа в руския град загинаха тогавашният президент Лех Качински, съпругата му и още 94 полски лидери и висши военни. 

"Слава и чест за героите", скандираха във Варшава участниците в демонстрацията в памет на жертвите на катастрофата, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

Демонстрантите изразиха подкрепа за Ярослав Качински, лидер на партия Право и справедливост (ПиС) и брат близнак на покойния президент. Множеството носеше цветя, свещи и огромно полско знаме. 

Пред президентския дворец бяха всички министри от правителството на Беата Шидло, както и депутатите и сенаторите от управляващата партия. 

В реч пред десетките хиляди привърженици Ярослав Качински обвини полското правителство от времето на катастрофата с премиер Доналд Туск, че е морално отговорно за разбиването на президентския самолет. 

"Предишното правителство е отговорно за тази трагедия, най-малкото е морално отговорно. Не правителството на Ева Копач, а на Доналд Туск", който сега е председател на Европейския съвет, заяви Качински, но не обясни как е стигнал до това заключение, посочва АФП.

"Трябва да узнаем истината за Смоленск. Истинското следствие едва започна", каза Качински. 

Според него следствието, извършено от правителството на Туск е било заблуда. Сегашното консервативно правителство отхвърли официалните заключения на следствието, извършено при управлението на Туск, че причина за катастрофата са били лошите метеорологични условия, грешки на полските пилоти и на руските авиодиспечери. 

Веднага след като встъпи в длъжност през октомври, правителството на ПиС поднови следствието за самолетната катастрофа и изказа хипотезата за атентат срещу президента Лех Качински.

"Не мога да предопределям резултатите от следствието. Зная, че истинското разследване започна и зная, че поляците често са се заблуждавали, като са прощавали лесно. Прошката е необходима, но тя идва след признанието за вина и наказанието за нея", добави лидерът на ПиС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини