В САЩ арестуваха морски офицер, шпионирал за Китай

Офицер от военния флот на САЩ е арестуван по обвинение в шпионаж и опит за шпионаж, предаде Си Ен Ен. Това е станало преди 8 месеца.

Задържаният е предавал информация на Китай, съобщи по-късно „Вашингтон пост”, който се позовава на анонимни служители. Става дума за капитан-лейтенант Еудард Лин, роден в Тайван и получил американско гражданство през 2008 г.

Лин е бил задържан на летището на Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ „при опит да излети за друга страна”. Той е в арест в гр. Чесапик (Вирджиния).

Някои подробности за случая са станали известни едва в петък, по време на досъдебно заседание. В обвинението има две точки за шпионаж и три – за опит за шпионаж.

Освен това Лин е обвинен са това, че е превозвал секретен товар и е споделял секретна информация, че е лъгал началниците си и е фалшифицирал документи, както и, че е изневерявал на жена си, използвайки услугите на проститутка.

Доколкото е известно, офицерът е служил в поделение за патрулиране и разузнаване Според източника на „Вашингтон пост” то е отговорно по-специално за въздушното наблюдение на океана от разузнавателни самолети „Р-8А Посейдон” и „Р-3С Орион”, и дронове „MQ-4C Тритон”. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини