Родители на починало от левкимия дете осъдиха здравното министерство

Родители на момиченце, починало от левкемия, осъдиха за 100 000 лв. Министерството на здравеопазването и Фонда за лечение на деца заради отказ то да се лекува в чужбина. 

Това стана с решение на Пловдивския административен съд, който окачествява тезата за отказ на държавата, като "несъстоятелна до степен, граничеща с цинизма, груба и абсурдна", съобщава "Правен свят". С това решение министерството и фондът отказват да финансират процедура за 4-годишно момиченце с остра лимфобластна левкемия.

Детето се казва Габриела и вече не е между живите. Тя не доживява дори произнесеното през 2011 г. решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което е признато, че момиченцето е било жертва на дискриминация от страна на фонда и министерството. Сега Пловдивският административен съд осъди Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването да платят солидарно 100 000 лв. на родителите на Габриела - Росица и Петър Петрови.

"Значимостта на този процес надхвърля рамките на конкретния правен спор. Ако брилянтното решение на съдия Митрев остане в сила, държавните органи, призвани да осигурят адекватно и навременно лечение на тежко болни деца, биха били по-хуманни, респектирани от справедливите съдебни санкции", заяви адвокат Снежана Стефанова от адвокатско дружество "Екимджиев и партньори". Според нея, установяването на такава съдебна практика ще стимулира други засегнати да завеждат подобни искове и то със значително по-високи претенции. "Само така правата на болните деца, техният живот и здравето им биха били надлежно защитени от държавата", каза адвокат Стефанова.

Битката на семейството с левкемията на малката им дъщеря започва през 2008 г., когато е поставена диагнозата на момиченцето. Следват химиотерапия и поддържащо лечение. И така до началото на 2011 г., когато е установен рецидив. Трябва да бъде проведена тежка химиотерапия, чиято цел е да доведе до ремисия на заболяването, за да бъдат създадени условия за трансплантация на хемопоетични стволови клетки (ТХСК). Родителите подават искане до Фонда за лечение на деца и получават отказ. Мотивът на фонда е, че има съвместим фамилен донор за стволовите клетки, което намалявало трансплантационния риск и следователно процедурата можело да се извърши в България. Отказът за лечение на детето им в чужбина съсипва родителите, но истински удар им нанася информацията, че по същото време друго момиче със същото заболяване е изпратено за тази процедура зад граница за сметка на държавата.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини