Вдигат пенсиите от 1 юли с 2.6%, а след 10 г. - с 30-40%

Данните на НОИ предполагат увеличение на пенсиите с 2,6 процента от 1 юли, съобщи пред журналисти управителят на НОИ Бисер Петков, цитиран от БТА. Петков уточни, че предстои следващия месец Надзорният съвет на НОИ да вземе решение с какъв процент ще бъде това индексиране. Решението е на базата на отчетните данни за инфлацията и ръста на средния осигурителен доход. 

Средната пенсия сега е около 340 лева, така че увеличението от 2,6 процента, означава увеличение в порядъка на 7 лева и няколко стотинки, но то не е показателно, защото става дума за средна величина, каза управителят на НОИ. 

Бисер Петков припомни, че предвиденото увеличение от юли тази година беше 2,5 процента, но данните показват, че може и да е по-високо. 

След десет години новоотпуснатите пенсии ще бъдат в порядъка на 36-40 процента по-високи спрямо сегашните, коментира Бисер Петков в отговор на въпрос до какво ще доведе промяната в механизма за индексация на пенсиите от 2017 година, с която сеувеличава тежестта на година осигурителен стаж.

Пенсионната политика предвижда от 2017 г. вместо осъвременяване на пенсиите, от 1 юли да се извършва преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност с по-голяма тежест на една година осигурителен стаж, като увеличението ще бъде с процент равен или по-голям от процента, определен по чл. 100 на Кодекса за социално осигуряване. 

Ще има постепенното повишение след 2017 г. на коефициента, определящ тежестта на 1 година осигурителен стаж - от 1,1 до 1,5.

От 1 юли 2017 г. пенсиите ще се увеличат с 1,6 на сто, през 2018 година - с 3,1 на сто,а през 2019 година - с 2,9 на сто, сочат новите прогнози на финансовото министерств обещао. 

Осигурителните вноски за фонд "Пенсии" ще се увеличават с по 1% всяка година

От 1 юли всяка година ще има индексация на всички пенсии, с изключение на тези, които са на "тавана", пък вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини