По-строги наказания за престъпленията с касетъчни боеприпаси и мини

Престъпленията с касетъчни боеприпаси и мини вече ще се наказват по-строго. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), внесени от ГЕРБ и приети днес на първо четене в парламента.

С промените в Наказателния кодекс се инкриминират всякакви дейности с касетъчни боеприпаси и противопехотни мини без дадено разрешение. Подобна регламентаця е необходима, както за спазване на изискванията на влезлите в сила в България конвенции, така и за въвеждане на наказания при използване на боеприпаси и мини, пишат в мотивите си вносителите на законопроекта.

Предложенията са за създаване на нови състави на престъпленията по чл. 337-339 от НК със съответни наказания, чиито размер е съобразен с действащите наказания в посочените престъпни състави. Според вносителите, наказанията за дейности с касетъчни боеприпаси и противопехотни мини са по-високи от тези, определени за конвенционалните боеприпаси и оръжия, заради тяхната специфика и характер.

Разпоредбите на чл. 337-339 регламентират производството, държането или придобиването на взривни вещества, огнестрелни и не- химически, биологични или ядрени оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия, без да има право или разрешение.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини