Кабинетът одобри мерки за актуализираната съдебна реформа

Министерският съвет прие пътна карта за изпълнение на актуализираната стратегия за съдебна реформа. Стратегията беше изготвена от екипа на правосъдния министър Христо Иванов и приета от парламента през януари 2015 г.

В пътната карта са заложени конкретни действия по мерките на стратегията, които са обвързани със срокове, отговорни институции и очаквани резултати.

Една от важните мерки е въвеждането на проверка на интегритета на магистратите, което означава, че се оценява тяхната почтеност, както според нормите на Етичния кодекс, така и според новите изисквания за проверка на конфликт на интереси и на имуществените декларации.

За тази цел е предвидено укрепването на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), които получи разширени правомощия за тези проверки след приетите промени в Конституцията и предвидените промени в Закона за съдебната власт.

Предвижда се да бъде въведено и програмно бюджетиране във всички съдилища в страната.

Сред другите акценти в стратегията са изготвяне на съдебна карта за уеднаквяване на натовареността на магистратите, както и въвеждане на нови правила за атестиране на съдии, прокурори и следователи, както и за дисциплинарните производства срещу тях, които се водят от ВСС.

Министерството на правосъдието работи и по нова концепция за наказателна политика, и за изработване на системи и регистри за алтернативни методи за разрешаване на спорове.

Изготвянето на Пътната карта за съдебна реформа е едно от предварителните условия съгласно Споразумението за партньорство с Европейската комисия за програмния период 2014-2020 г. А финансирането на изпълнението ще бъде осигурено от държавния бюджет и от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма "Добро управление".

В началото на април Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа одобри документа, които днес бе приет и от правителството.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини