Хелзинкският комитет пое защитата на бития Митко Йонков

Българският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на 17-годишния Митко Йонков от село Овчеполци, община Пазарджик. Младежът стана жертва на расистко издевателство, заради което е обвиняем Ангел Калеев, съобщиха от БХК. От там поискаха отвод на експерт, който се изказал расистки по отношение на пострадалия Митко.

Случаят стана известен, след като самият Калеев качи видеоклипа в своя профил в социалната мрежа "Фейсбук". От видеото е видно, че Калеев извършва насилие над Митко Йонков и го унижава, задето последният (ром) е казал, че двамата с Калеев (българин) са равни.

Калеев бе привлечен като обвиняем на 19 април, вторник, от Районна прокуратура – Пазарджик като обвиняем за причиняване на лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди.

БХК вече възрази официално пред прокуратурата срещу тази правна квалификация на деянието. Мотивите им са, че ромите не са чужденци и Митко Йонков е български гражданин, затова подбудите на извършителя не са ксенофобски, а са расистки.

Пострадалият е ром и точно затова е нападнат, пишат от БХК. Деянието не се изчерпва с причиняване на лека телесна повреда по расистки подбуди. Налице са данни за съвкупност от престъпление, което дава защита срещу посегателства върху равенството на гражданите.

Съставът на тази норма обхваща и психологическото насилие, основано на раса/етническа принадлежност, на каквото Митко Йонков е обект.

Докато го удря и рита в главата и корема, насилникът на детето го подлага и на тормоз посредством расистки и други оскърбления, ругателства, заплахи и унизяващи реплики и действия.

Преднамереното унижение на пострадалия е удвоено – той е сниман от извършителя, докато поема неговите удари, тормоз и вербална агресия, а записът е направен публично достояние. Това насилие деецът извършва, за да сломи у жертвата си съзнанието, че двамата са равни.

Стартът на производството е белязан, освен от неадекватната правна квалификация на деянието, и от расизъм, открито изразен от едно от вещите лица, назначени по досъдебното производство.

На юрист на БХК, придружавал пострадалия за преглед, експерт, изготвящ съдебно-медицинската експертиза, е заявил: „От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само“. За тези думи от Българския хелзинкски комитет поискаха отвод на експерта.

Тази расистка, стигматизираща лексика сочи на явна предубеденост от страна на вещото лице и е от естество по необходимост да опорочи заключението му.

От БХК припомнят, че България дължи адекватно, ефективно разследване на всеки случай на престъпление от омраза и пропускът й да проведе такова влече наднационална отговорност пред Европейския съд по правата на човека. БХК ще осигури защитата на пострадалия на всички равнища.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини