Предпоследно: Експериментален електронен вот ще има още на президентските избори

Управляващите забързват електронното гласуване, но референдумът на Слави Трифонов остава за юли.

На срещата днес между премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, шефа на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на групата на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов било решено да се съкратят сроковете за въвеждане на електронното гласуване и да се проведе експеримент още на президентските избори през октомври тази година. Това съобщи пред журналисти Цветанов. По думите му идеята е, ако има техническа възможност и гаранции за сигурността на вота, електронното гласуване да бъде въведено изцяло на първите парламентарни избори, които трябва да бъдат през 2018 г.

Така според управляващите ще бъдат компенсирани българите зад граница, за които по-рано днес бяха направени поредните ограничения, след като депутатите решиха секции да се откриват само в дипломатическите и консулските представителства, както бе в изборния кодекс на Искра Фидосова.

По повод съмненията дали ще има техническа възможност дори за експериментално електронно гласуване на президентските избори след 6 месеца, Цветанов коментира, че парламентът дава законодателната възможност, а изпълнителната власт трябва да я реализира технически. Така той прехвърли отговорността към вицепремиера по държавната администрация Румяна Бъчварова.

По повод решението да се ограничи броят на секциите в чужбина, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че 95-97% от гласовете в Македония са за неговата партия и той би имал интерес от повече секции зад граница, но ограничението се въвеждало, за да не може някой да се намесва във вътрешните работи на България. Той цитира данни от парламентарните избори през 2014 г., според които в САЩ и Канада са гласували само 8 800 души, в "N на брой секции". "Политическото право може да се упражнява, когато е гарантирано от българската държава, но как ще накажем някой в Анкара или Аляска, ако нарушава правилата в изборния ден и например води агитация или купува гласове", коментира Каракачанов.

Цветан Цветанов даде да се разбере, че ГЕРБ няма да отстъпи от разделянето на референдума и изборите и е добре допитването да бъде през юли. Като напомни за парламентарния вот на 5 юли 2009 г., когато активността бе над 60%, той се опита да оспори коментарите, че референдум през лятото ще е невалиден заради ниската активност.

"Нека да се проведе референдум, нека всеки да даде гласа си и ще видим дали тези над 700 хил. подписали се ще излязат да гласуват", каза Цветанов. Валери Симеонов също коментира, че не може да се използва чужда тяга – в случая изборите, за да се направи валиден един референдум. "Когато някой го инициира, той би трябвало да го организира така, че да убеди хората в правотата си и да ги накара да отидат до урните", смята той.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини