Демонстранти в Молдова влязоха в сблъсъци с полицията

Около 1000 демонстранти в молдовската столица Кишинев влязоха в сблъсъци с полицията, предадоха нощес Ройтерс и БТА. Ранени са 14 полицаи, по официални данни. Протестиращите заплашиха да щурмуват сгради в центъра на града, които са собственост на известен бизнесмен.

В Молдова от септември насам редовно се организират многохилядни протести, след като от молдовски банки изчезнаха един милиард долара, припомня Ройтерс. Финансовата измама доведе до масово разочарование от политиците и бизнес лидерите в бившата съветска република.

През януари беше назначен нов премиер, който е свързан с един от най-богатите хора в Молдова - Владимир Плахотнюк. Това разгневи опозицията и гражданите, които настояват за предсрочни парламентарни избори.

Стотици полицаи с палки и щитове оформиха вчера преграда между дома на Плахотнюк и тълпата, която скандираше "Долу мафията" и "Власт за народа, не за олигарсите".

Подобна сцена се разигра пред един от бизнес-центровете, притежавани от Плахотнюк, където демонстрантите хвърляха камъни, яйца, пръчки и бутилки по полицаите, охраняващи зданието.

Тези протести се състояха покрай по-голяма демонстрация, която събра около 7000 души по-рано днес пред сградата на правителството. Инга Григориу, която е сред лидерите на протеста, призова демонстрантите да се съберат отново в понеделник (т.е. днес) сутринта с цел да попречат на работата на държавните институции.

"Искам да дойдете утре в 7,00, за да блокираме правителствените сгради и да не позволим на служителите да влязат", каза Инга Григориу пред събралото се множество.

От Генералния инспекторат на полицията съобщиха, че е възбудено наказателно дело срещу участници в днешните безредици в Кишинев, допълва ТАСС.

"Оперативните групи водят разследване с цел установяване на всички обстоятелства около случилото се", посочиха от полицията и съобщиха, че при безредиците са били ранени 14 служители на реда. Били са задържани около 10 от най-активните демонстранти.

Съгласно молдовските закони действия, които водят до масови безредици, съпроводени с насилие, погроми, палежи, унищожаване на имущество, и при оказване на съпротива на представители на властта, се наказват с лишаване от свобода от четири до осем години.

Министърът на вътрешните работи Александър Жиздан заяви, че отговорността за възникналите безредици е на лидерите на Гражданска платформа ДА (Достойнство и справедливост).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини