Зъболекарят на ужасите получи 8 години затвор във Франция

Холандският стоматолог Якобс Марк Ван Ниероп по прякор "доктор ужас" получи 8 години затвор във Франция, съобщи Le Figaro.

Делото се гледаше от съда в Невер, Бургундия. Стоматологът бе обвинен за десетки случаи на нанесени различни травми и осакатяване на пациенти. От материалите по делото следва, че той е вадил здрави зъби, вкарвал е инфекция в раните, правил е неуместно протезиране, в това число с импланти, също е оставял във венците парчета от корените на зъбите.

Някои от потърпевшите са дали показания, според които след анестезия са губели съзнание за няколко часа и нямат спомен какво се е случвало с тях. Един от пациентите е заявил, че при едно посещение са му били извадени осем зъба наведнъж. Престъпленията са били извършени в периода от 2008 до 2012 год.

Стоматологът на ужасите бе предаден на Франция от властите в Холандия през януари 2015 год. В Холандия той беше подсъдим за убийството на жена си, но избяга в Канада през 2013 год, след като му бяха предявени обвинения. Канада екстрадира "доктор ужас" във Холандия, впоследствие е предаден и на френското правосъдие.

В хода на делото във Франция защитата на Ван Ниероп твърдеше, че той страда от маниакално-депресивна психоза, проблеми със сексуалнното си самоопределяне, намира се в "гранично състояние" и е склонен към самоубийство. Психиатричната експертиза обаче го призна за вменяем.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини