Русия: Ахрар аш Шам и Джейш ал Ислам в графа ”терористи”

Русия предложи Съветът за сигурност на ООН да включи в списъка с терористични организации, подлежащи на санкции, още две групировки. На 26 април руската делегация внесе в антитерористичната комисия на Съвета за сигурност на ООН за санкциите срещу ИД ("Ислямска държава") и Ал Кайда молба в санкционния списък на този спомагателен орган на ООН да бъдат включени две организации - Ахрар аш Шам ("Ислямско движение на свободните хора в Сирия") и "Джаиш ал Ислам" ("Армия на исляма").

Това заяви руският постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от  вестник "Известия", РИА Новости и БТА.

По данни на Русия двете групировки поддържат тесни контакти с ИД и Ал Каида, предоставят им и получават от тях военна, финансова и материално-техническа подкрепа. 

Чуркин изтъкна, че те редовно нарушават примирието в Сирия, влязло в сила на 27 февруари съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
  
Тогава 97 бунтовнически фракции поеха ангажимент да спазват американско-руското споразумение за спиране на огъня в Сирия, часове преди влизането му в сила.

Режимът на прекратяване на огъня обаче не обхваща въоръжените групировки, признати за терористични от Съвета за сигурност. 

Неотдавна бе съобщено, че бойци на Ахрар аш Шам са обстреляли с реактивна артилерия и миномети редица селища в сирийската провинция Латакия, отбелязва вестник "Газета".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини