Ирански мигрант се самозапали в австралийски лагер

Ирански кандидат за убежище се самозапали в управляван от Австралия миграционен център в тихоокеанската островна държава Науру, съобщиха служители, цитирани от ДПА.

Кадри показват как 23-годишният мъж крещи: "Не мога да издържам повече така", след което се самозапалва. После намиращи се наблизо хора се втурват да гасят огъня с вода и одеяла.

"Състоянието на бежанеца е определено като критично и ние поискахме незабавна медицинска евакуация", казаха властите в Науру.

Служители от Върховния комисариат на ООН за бежанците са били на острова, за да се запознаят с условията, при които живеят мигрантите. Не е ясно дали иранецът се е самозапалил пред тях.

Австралийският министър на имиграцията и защитата на границите Питър Дътън заяви, че мъжът ще бъде отведен от Науру с въздушен транспорт за лечение, но предупреди, че неговите действия няма да повлияят върху молбата му за убежище.

Австралия пресреща всички мигранти, които пътуват по море, и разглежда техните искания извън своята територия - в Науру и Папуа-Нова Гвинея. Тя също така казва, че никой от тези, които получат убежище, няма да бъде преселен в Австралия, а ще бъде насочен към трети страни. Миналата година в подобни центрове е имало 1459 кандидати за убежище.

Върховният съд на Папуа-Нова Гвинея постанови вчера, че управляваният от Австралия лагер за мигранти на остров Манус е незаконен и трябва да бъде затворен, посочва ДПА.

Папуа-Нова Гвинея заяви днес, че ще затвори центъра. Министър-председателят Питър О'Нийл каза, че страната му ще поиска от Австралия да уреди въпроса с държаните там над 800 кандидати за убежище, съобщи Ройтерс.
 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини