Американското посолство в Анкара предупреди за възможни терористични атаки

Американското посолство в Анкара предупреди за опасност от терористични атаки на популярните сред туристите дестинации.

Институцията напомни на американците, че чуждите туристи са основна цел на нападателите, и ги посъветва да бъдат нащрек за възможна опасност на публични места.

В края на март Пентагонът изтегли от Югоизточна Турция семействата на военните, служещи там, а Държавният департамент ограничи пътуванията на американски служители до страната само за изключително важни мисии.

"Чужди и американски туристи явно бяха цели на международните и местните терористични организации. Напомня се на американските граждани да преоценят плановете за личната си сигурност и да са бдителни по всяко време.

Правителствените служители в Турция подлежат на ограничения за пътуване в югоизточните провинции Хатай, Килис, Газиантеп, Санлюрфа, Сърнак, Диарбекир, Ван, Сирт, Мус, Мардин, Батман, Бингол, Тунджели, Хакари, Битлис и Елязъг", пишеше в съобщението.

В последните месеци бяха извършени шест терористични нападения в Анкара и Истанбул. Първото - през октомври в столицата, уби над 100 души. За него властите обвиниха "Ислямска държава" и кюрдски терористи. В началото на януари самоубийствен атентат до Синята джамия в Истанбул коства живота на над 10 души, повечето от които германски туристи.

През февруари кола-бомба уби близо 30 души, много от които военни, в Анкара. За него отговорност пое "Ястреби за свободата на Кюрдистан" (TAK). Същата групировка заяви, че стои зад нападението на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул през декември, при което загина чистачка на летището. През март тя отново извърши самоубийствен атентат в столицата, убивайки над 30 души, и предупреди, че ще продължи да напада онези, които носят отговорност за операциите срещу кюрдите. Седмица по-късно атака на "Ислямска държава" срещу известния бул. "Истиклял" в Истанбул уби четирима души.

След последния бомбен атентат в Анкара, при който загинаха 37 души, Ердоган поиска определението за терористи трябва да бъде разширено, за да включва и поддръжниците, които са също толкова виновни.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини