Проба-грешка - Бъчарова реши да върне камерите при проверки на КАТ

Всички проверки на КАТ пак ще се снимат. Това е записано в най-новата антикорупционна стратегия на МВР, а националната полиция вече е обявила обществена поръчка за доставка на 300 камери. За тях ще се похарчат близо 2 млн. лв. Според стратегията видеонаблюдението ще е основна мярка срещу корупцията. МВР иска да монтира записващи устройства и в колите на граничните патрули, както и на охранителната полиция.

Всъщност заснемането на проверките на "Пътна полиция" е мярка, която беше въведена в действие, но отменена от сегашния вътрешен министър Румяна Бъчварова. Заснемането стана факт след като по всички медии беше разпространен клип, в който се видя как пътният полицай Сашо Тръпков взема 20 лева подкуп. Това стана по времето на Веселин Вучков като вътрешен министър, а след скандала бяха купени 140 камери и те бяха монтирани в коли на КАТ. На охранителната полиция бе отнета възможността да проверява - освен при специално обявена акция, а на пътя останаха само катаджиите, припомня в. "Сега". Бъчварова обаче отмени разпореждането, защото според нея без камери щяло да има по-ефективен контрол от страна на КАТ върху нарушителите.

Сега МВР е решило, че до края на годината проверките отново трябва да започнат да се снимат. Причината е, че след като охранителната полиция бе махната от пътя, броят на глобите рязко е спаднал, научи "Сега" от свои източници. От МВР са се опитали да компенсират разликата чрез мобилните камери на КАТ, които снимат нарушения на пътя, но явно това не е било достатъчно.

Когато бъдат хванати с подкуп, полицаите ще минават през детектор на лъжата, пише още в стратегията. Във всички курсове в академията на МВР ще има антикорупционни лекции и "опреснително обучение" върху Етичния кодекс. До 15 октомври и гражданите трябва да започнат да бъдат запознавани с етичните правила в министерството. Друга мярка е в интернет да бъде публикувана цялата информация за документи, които са нужни при пътуване в чужбина, както и денонощна телефонна линия.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини