Евроекспертите, които ще анализират прокуратурата, ще пристигнат в края на май

Евроекспертите, които трябва да анализират дейността на прокуратурата ще закъснеят и първата мисия ще пристигне в края на май. Първоначално беше обявено, че те ще започнат работа в началото на април. Това става известно от отговор на Министерството на правосъдието на въпроси на "Дневник".

"Имаме уверения от Европейската комисия, че експертите, които ще извършат независим анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, както и на нейната независимост, ще пристигнат на 30 май", съобщават от правосъдното министерство.

Причината за забавянето е, че експертите е трябвало да съгласуват графиците си и затова първоначално обявената дата - началото на април не е спазен. Очакванията са да дойдат експерти - действащи магистрати от Испания, Германия, Великобритания и Холандия.

В интервю за "Дневник" Захариева обясни, че експертите ще започнат с анализ, свързан със способността за разследване, прозрачността, доколко структурата на прокуратурата осигурява независимост на отделния прокурор и възможността за оказване на натиск, дори и медиен. Когато започнем да вярваме в институциите, ще спре и постановяването на присъди от улицата. Друг акцент в този анализ ще бъде анализът на дела и работата по тях".

Експертите няма да проверяват конкретни дела, а структурни и функционални проблеми в институцията. Ако се налага обаче, ще им бъде осигурен достъп и до конретни казуси.

Идеята външни експерти да дойдат и да анализират как работи прокуратурата беше изказана в края на 2015 година от премиера Бойко Борисов при негово посещение в Брюксел. Преди това бившият правосъден министър Христо Иванов неколкократно е споменавал, че е необходим външен анализ на държавното обвинение.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини