Цялото ръководство на БСП - на нов избор

Цялото ръководство на БСП отива на нов избор, стана ясно от обявените току-що резултати от тайния вот на 49-ия конгрес, провел се посреднощ. 755 са гласувалите делегати при 781 по списък.

Безпрецедентно за първи път конгресът не можа да попълни състава на Националния съвет на партията от раз. Единствените двама избрани са Дора Янкова с 455 гласа и Стефан Данаилов с 385 гласа. За влизане в ръководството по устав са нужни 50% + 1 от гласовете.

Балотажи ще има за лидер на партията и за шеф на Общопартийната контролна комисия.

За председателския пост ще се борят настоящият лидер Михаил Миков, за когото са гласували 329 от делегатите и Корнелия Нинова с подкрепа от 280 души. Останалите трима кандидати за поста са взели съответно: Красимир Янков - 77 гласа, Георги Гергов - 55 и Валери Жаблянов - 10 гласа.

Миков и Нинова обаче не са успели да се класират за членове на Националния съвет. Лидерът има 360 гласа, а Нинова - 368 гласа.

За шеф на контролната комисия ще се борят Росен Малинов, взел 230 гласа, и бившата депутатка Валентина Богданова с 214 гласа. След тях е бившата общинска съветничка Гергана Алексова с 98 гласа.

Балотажът и резултатът са част от демокрацията, това са процедури. Нека конгресът да е единен включително и след гласуването, коментира Миков преди началото на заседанието. Запитан дали вотът е бил честен, той отговори: "Предупредих изрично, че не искам да се правят такива договорки, но те са неизбежни. Навсякъде има договорки."

Няма друга партия, която по този начин да излъчва органите си – колективни, това е демокрацията и трябва да и свикнем, допълни Миков. И бе категоричен, че вотът в БСП е бил дори по-прозрачен от националните избори.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини