МВФ: Потреблението и износът ще движат българската икономика

Международният валутен фонд (МВФ) очаква реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) в България през тази и следващата година да бъде 2.3%. В пролетния си доклад за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа МВФ запазва без промяна от есента очакванията си за българската икономика. Предвижданията обаче са значително по-ниски от резултата през миналата година, когато заради ударно усвояване на парите от европейските фондове и добрата външна среда икономиката на страната достигна рекордните за годините след кризата 3%. Освен това очакваният ръст на БВП в страната за двете години е под средния за региона на Югоизточна Европа от 3.1%.

Прогнозата на фонда е, че приносът на частното потребление към българския БВП ще се увеличава, движено от сравнително ниските цени на горивата и повишаването на реалните доходи. Износът на стоки и услуги също ще е сред моторите на растежа, но годишният ръст през тази и следващата година ще остане значително под резултата от 2015 г. – 7.6%. Сега прогнозите за двете години са за малко над 4%.

Как да се стимулира растежът

Анализаторите на МВФ посочват, че растежът в региона на Централна и Югоизточна Европа, в който влиза и България, може да се стимулира само с повече чужди инвестиции. Изтъкват се три основни проблема за тяхното привличане – липсата на кадри, ниската продуктивност и слабата съдебна система.

Липсата на достатъчно квалифицирани служители вече се усеща в България, особено в бързо развиващи се сектори като информационните технологии. Според МВФ проблемът с лошата демография и емиграцията донякъде може да се реши чрез по-голямо включване на хората, които в момента не работят, въпреки че могат. Също така трябва да се работи в посока намаляване на структурната безработица и разминаването между уменията на хората и реалното търсене от страна на бизнеса.

Другият голям проблем се оказва ниската продуктивност на българската икономика. И това не е свързано единствено с недостатъчното използване на новите технологии в производството поради липса на обучени хора, които да ги използват. Големи проблеми има по линия на държавните институции и правителството като цяло, които не са достатъчно ефективни и спъват развитието на бизнеса. Огромен проблем за България се оказва трудният достъп до финансиране на малкия бизнес.

Във всеки икономически анализ на всяка международна институция неизменно правораздаването се посочва като големия проблем на България. Така е и в този. Недостатъчна защита на частната собственост и зависима съдебна система. А констатацията в доклада на МВФ е, че само справянето с тези проблеми може да помогне за постигането на растеж, необходим за догонването на стандарта в развитите държави.

България и регионът

Очакваният икономически растеж в България за тази и следващата година е под средния за региона на Югоизточна Европа. Значително пред нас е Румъния, която през 2016 г. ще отчете повишение на БВП от 4.2% и 3.6% година по-късно. Основен двигател на икономическия растеж в региона ще е потреблението, което според анализа ще се дължи на поддържащите макроикономически политики и повишаването на реалните доходи. Държавите - членки на ЕС, от региона се възползват и от тласъка на инвестициите заради усвояването на средства от съюза, пише в анализа.

МВФ посочва, че пред региона на Централна и Югоизточна Европа има немалко рискове. Еврозоната е в стагнация, икономическият растеж на САЩ и Китай се забавя, а в допълнение се засилват политическата нестабилност и позициите на популистките партии.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини