Паричният поток от еврокранчето е доста по-малък през април

Пролетта доведе до прекъсване на европейския дъжд от парични средства за българския бюджет. През април Европейската комисия е възстановила само 25 млн. лева по плащания от еврофондовете.

Април е първият месец, в който натрупаните постъпления от ЕС се оказват по-малко спрямо година по-рано. Според разпространените от МФ данни възстановените от Брюксел средства към края на четвъртия месец са със 165,4 млн. лева по-малко спрямо април 2015 г., когато приходите по това перо бяха 1,471 млрд. лв. Това означава, че към края на месеца възстановеното от ЕС в хазната би следвало да възлиза на около 1,3 млрд. лв. - с едва 24,6 млн. лв. повече спрямо възстановеното към края на март 2016 г. т.е. 1.28 млрд. лв. За сравнение само през този март на месечна основа и без натрупване Брюксел възстанови 786.2 млн. лв.

Понижението може да се обясни с края на стария програмен период и плащанията по него, както и с бавното начало на новите оперативни програми, смята в. "Сега".

Ниското ниво за април отразява бавното начало на новия програмен период. За първите три месеца на годината разходите по линия на ЕС са в размер на 347,1 млн. лв. В същото време за цялата година е предвидено разходите по оперативните програми да стигнат 2,9 млрд. лв. Други 500 млн. лв. разходи са планирани по линия на Държавен фонд "Земеделие" за селската и рибарската програма.

По-ниските приходи от възстановени от ЕС средства и по-ниските разходи по еврофондовете ще се балансират, но надали през тази година ще се стигне до дефицит при тях, както е планирано в бюджета, коментира икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. В момента по линия на еврофондовете е планиран дефицит от около 150 млн. лв. По-скоро обаче е възможно да има излишък, като това е един от вероятните източници на средства за намаляване на бюджетния дефицит, допълни Ангелов.

На фона на тези данни може да се очаква, че излишъкът по общия бюджет в следващите месеци ще се свива. Към края на март МФ отчете общ излишък в размер на 1,8 млрд. лв., като 1 млрд. от него се дължеше именно на еврофондовете. МФ обяви, че за април се очаква още по-голям излишък в размер на 2,348 млрд. лв. От министерството обаче отново се застраховаха, че добрите резултати се дължат на високи постъпления с еднократен характер и забавени за втората половина на годината разходи. "Прогнозираното текущо ниво на бюджетния излишък към април не може да се интерпретира еднозначно като трайна тенденция за подобряване на баланса в бюджета, а като гаранция, че предвиденият бюджетен баланс с дефицит от 1.9% от БВП е постижим", коментират от МФ.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини