България е против търговското споразумение с Канада, докато не паднат визите

Докато Канада не отмени визите за българи и румънци, България и Румъния са против ратификацията на търговското споразумение с Европейския съюз. Преговорите между Брюксел и Отава са приключили и е планирано споразумението за свободна търговия да се сключи през октомври, съобщава кореспондентът на БНР в белгийската столица.

Към искането на Букурещ за премахване на визовия режим се е присъединила и България.

Постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев обясни, че двете държави са разочаровани, че Европейската комисия не е наложила ответна санкция като въведе визи за канадците за пътуване в цяла Европа.

Той смята, че комисията е трябвало да наложи визи за Канада като държава, която не  е постигнала визова реципрочност с всички държави членки на ЕС. По думите на Димитър Цанчев канадското правителство трябва да покаже съвсем ясен политически ангажимент за отмяна на визите за българските граждани.

Министърът от Холандското ротационно председателство Лилиан Плумен не е споменала нито дума за проблема след съвета по външни работи. Процесът по ратифициране на споразумението щял да продължи две-три години. Затова Цанчев смята, че в рамките на този срок трябва да имаме яснота кога ще бъде решен въпросът със свалянето на визите за българи и румънци.

Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом обаче уточни, че Еврокомисията още не е казала дали договорът да бъде от смесен тип, което означавало освен подписа на евроинституциите да има и ратификация от 28-те национални парламенти.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини