Генералът, който може да определи бъдещето на Либия

Днес топ дипломати от региона се срещат във Виена, за да обсъдят кризата в Либия. На срещата ще присъстват външните министри на Тунис и Италия, както и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Северноафриканската държава е разделена между две враждуващи фракции, а междувременно "Ислямска държава" събра хиляди бойци в нея и започна нападения срещу съседен Тунис. Правителството на националното единство, уговорено под егидата на ООН през зимата, не може да наложи контрол над страната.

Междувременно един влиятелен в миналото мъж отново набира сили и може би именно той ще бъде обединителната фигура за Либия. Става въпрос за генерал Халифа Хафтар – някога верен привърженицик на Муамар Кадафи, по-късно военен затворник и негов заклет враг, а напоследък – ръководител на либийската армия, вярна на международно признатото правителство в гр. Тобрук, пише Мустафа Фетури за "Ал Монитор".

През март Хафтар освободи Бенгази почти напълно и поведе войниците си на запад към Сирте – крепостта на "Ислямска държава" в последните две години. Градът е обграден и армията чака заповед за нападение, докато джихадистите започнаха да се движат на запад и юг, завземайки нови територии и селца.

Публично обявената цел на Хафтар е да освободи Либия от ислямистите, но не се знае дали превземането на Сирте ще бъде следващата му стъпка. Следващият голям град по пътя към столицата Триполи в Мистара. Там е базирана най-мощната милиция в Либия, а членовете ѝ са враждебно настроени към Хафтар. Нападение срещу Мисрата ще отприщи по-дълга и унищожителна война.

В младостта си той е бил част от военното движение, организирано от Кадафи за свалянето на крал Идрис през септември 1969 г. Хафтар стига до ранг "полковник" под властта на Кадафи и ръководи либийската армия, намесила се в гражданската война в Чад на страната на опозицията. През 1987 той бива пленен, а Кадафи отрича, че либийски войници се намират на територията на южната съседка. Хафтар и още триста либийци остават в ръцете на властите на Чад.

САЩ, които вече неведнъж са опитвали да премахнат Кадафи, освобождават Хафтар в замяна на това той да се присъедини към новосформирана с подкрепата на Вашингтон опозиционна група – Национален фронт за спасение на Либия. Хафтар живее в САЩ от началото на 90-те до 2011 г. и става американски гражданин. През това време той поддържа връзки с либийските опозиционни групи в изгнание и организира военната съпротива срещу Кадафи в самата Либия, но безуспешно... до 2011 г.

През март 2011 г. той се връща в източна Либия и повежда бунтовниците, прикривани от въздушните сили на НАТО. След падането на Кадафи Хафтар потъва в неизвестност и се появява публично рядко до февруари 2014 г. Тогава по телевизията той обявява началото на операция "Достойнство" срещу ислямистките милиции в Бенгази. Тогава никой не го взима насериозно, тъй като по това време Хафтар няма официална позиция в армията, нито лоялни бойци.

През следващите няколко месеца той спечели подкрепата на международно признатото правителство в Тобрук и стана главнокомандващ на военните през март 2015 г. Хафтар се фокусира върху сраженията с ислямистите в Бенгази, особено терористичната групировка "Ансар ал Шариа", която стоеше зад убийството на американския посланик в Либия през 2012 г. Два месеца по-късно генералът обяви "война на терора" в цяла Либия.

Според източници на "Ал Монитор" Хафтар е установил контакт с група бивши професионални военни и политици от предишния либийски режим, живеещи в изгнание в Египет, които са се съгласили да му съдействат. В замяна всеки от тях, заминал в изгнание, ще има право да се върне необезпокояван в Либия, твърди медията.

В крайна сметка нито военните, нито политическите цели на Хафтар са очевидни. Той неколкократно се е дистанцирал от политическата сцена, но популярността му расте, особено в източната част на страната и това може да го кара да заеме някаква публична роля. Едно е сигурно – Хафтар ще бъде важна част от оформянето на политическата сцена в Либия.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини