Всеки пети българин е с високо кръвно

Всеки пети българин страда от хипертония, а заболяването засяга не само сърцето, но и бъбреците, мозъка и очите.

Основно поразената възраст е над 60 години. Но все повече от хората с високо кръвно вече са в млада и на средна възраст.

В България над 1 200 000 души ползват от антихипертензивни лекарственисредства. Данните се официални, ката тези лекарства се осигуряват от НЗОК.

Според председателя на българското нефрологично дружество проф. Емил Паскалев хипертонията се превръща в пандемия и броят на пациентите нараства непрекъснато. По думите му броят им многократно надвишава този на диабетиците, съобщава БНР.

Лекарите смятат, че хипертонията се е появила у пациента средно около 3 години преди той да започне прием на лекарства. Хората с наднормено теглосъщо са много уязвими към хипертония, дори в по-млада възраст.

Българската лига по хипертония реши тази година бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания. Бъбречната увреда при хипертониците се характеризира с бавно настъпване на бъбречна недостатъчност и прогресирането ѝ до финално състояние. Най-често това се случва при хипертония, която има давностен характер 15 години.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини