Цветанов: Номинациите за президент целят дестабилизация

Отклоняването от дневния ред на обществото с предстоящи номинации за президент е част от една възможна дестабилизация на правителството, заяви Цветан Цветанов. Отклоняването от реалните политики, които могат да стигнат до хората, е една възможност за дестабилизация, но се надявам, че благодарение и на медиите, това няма да се случи, каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ, цитиран от "Фокус". 

На въпрос за предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев за втори мандат, като независим кандидат, Цветанов отговори: 

По начина, по който Радан Кънев направи новината си, ограничи почти до минимум всякаква възможност да се говори по темата. Не се прави така. Когато искаш да реализираш определени политически цели, трябва първо да си говорил с тези, с които искаш да го направиш. Не можеш да излезеш и да обявиш, че ти издигнеш за втори мандат действащия президент и тойслед половин час да опровергае всичко“. 

Цветанов  заяви това, въпреки че Кънев подчерта нееднократно, че ДСБ не издига кандидатурата на Плевнелиев, а само предлага дясно обединение, което да го стимулира да се кандидатира пак за държавен глава.

Смятам, че тук има повече някакъв политически заряд на база да се конфронтираме все повече. Уверявам ви, че ГЕРБ и нашият председател няма да участваме в този сценарий на противопоставяне, защото знаем какво е необходимо на страната ни“, допълни зам.-председателят на партията.

Той "увери", че ДСБ най-много не искат предсрочни парламентарни избори. 

Цветанов отрече сценарий, при който да е издигнал кандидатурата на Томислав Дончев за социален министър на мястото на подалия оставка Ивайло Калфин (АБВ), за да го отстрани от президентската битка и Йорданка Фандъкова да бъде фаворит, предаде "Фокус". 

"Относно кандидатурата за социален министър нямаше абсолютно никакви сътресения. Томислав Дончев никога не е влизал в такива сценарии и неговата кандидатура за президент никога не е била обсъждана. Той беше една евентуална номинация и за мен беше важно, че получихме пълната подкрепа за всяка последваща номинация от премиера Борисов", каза Цветанов. 

Той бе категоричен пред журналисти, че ГЕРБ е единствената консолидирана партия, така че сценариите в тази посока били спекулации. 

По-рано днес лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че би предпочел да се кандидатира за държавен глава, ако Конституцията се промени и България стане президентска република.Той уточни, че партията му ще обяви своята кандидат-президентска двойка преди ГЕРБ, които вече обявиха, че ще съобщят коя е тяхната не по-рано от месец юни.

Междувременно Жорж Ганчев и Кольо Парамов станаха първата двойка кандидати за президент и вицепрезидент, която се обяви публично и представи програмата си. 

За ветото върху Изборния кодекс 

Утре коалиционното мнозинство ще излезе с окончателна позиция по отношение на президентското вето върху текстове от Изборния кодекс, потвърди Цветан Цветанов. 

Целта ни е да няма политическа дестабилизация и решенията, които взимаме, да са от пълен консенсус между партиите от коалиционното мнозинство – ГЕРБ, РБ и ПФ. Утре имаме среща в 16.00 часа и ще финализираме позицията, която трябва да имаме в сряда, когато ще се гласува, както новият министър на социалната политика“, добави той. 

Цветанов уточни, че в 17.00 часа (утре) ще обявят решението си за ветото, след като ПФ поставиха ултиматум, че ако то не бъде отхвърлено, също ще оттеглят подкрепата си за кабинета. Заради това се очаква ветото да не мине, но пък най-спорните промени за гласуването в чужбина да бъдат смекчени.

Поведението на ПФ е доста по-умерено и по-градивно, отколкото когато започнахме съвместната си работа, защото и те разбират каква е отговорността, с която се натоварват и в не малко от случаите правят много компромиси“, отбеляза Цветанов. 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини