Армения и Азербайджан поеха към омиротворяване в Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан се договориха за укрепване на режима на прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, предаде агенция „Новости” с позоваване на президентската администрация на Армения.   

Информацията беше огласена след срещата между президента на Армения Серж Саркисян и държавния глава на Азербайджан Нурсултан Назарбаев, която се проведе във Виена при участието на съпредседателите на Минската група – външните министри на САЩ, Русия и Франция.   

На срещата са обсъдени пътищата за намиране на изход от напрегната ситуация в Нагорин Карабах, за която Баку и Ереван си отправяха взаимни обвинения.  

Представителите на Минската група са подчертали необходимостта от спазване на мирните споразумения от 1994 и 1995 г.

„Постигната е договореност за предприемане на стъпки за постоянен мониторинг по реализацията и прилагането на механизми за разследване на инцидентите, разширяване на възможностите на офиса на личния представител на председателя на ОССЕ и възобновяване на преговорния процес за деескалация на конфликта.” – се казва в съобщения на арменската президентска администрация.

В преговорите участваха съпредседателите на Минската група на ОССЕ по конфликта в Нагорни Карабах – Джеймс Уорлик от американска страна, Игор Попов от страна на Русия и Пиер Андрие от Франция.   

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини