В Пакистан премиерът Шариф отхвърли Панамски подозрения

Премиерът на Пакистан Наваз Шариф отрече вчера, че е използвал държавни средства, за да се сдобие с имоти в Лондон, съобщиха АП и Ройтерс. Шариф отхвърли и подозренията, че с държавни пари си е основал стоманодобивно предприятие в Саудитска Арабия, предаде БТА.

В реч пред парламента в Исламабад Шариф увери, че семейният бизнес е бил изграден от баща му, преди той да влезе в политиката. И че заводът за стомана е бил създаден, когато той е бил в изгнание.

"Мога да кажа със сигурност, че нито едно пени не е излязло от Пакистан", подчерта Шариф, цитиран от агенциите.

Премиерът предложи на депутатите да образуват комисия, която да проучи т.нар. Панамски документи, в които се споменават имената на негови роднини. Но представителите на опозицията напуснаха залата, заявявайки, че Шариф не е отговорил на въпросите им относно неговото семейство.

Наваз Шариф е под натиск, след като стана известно, че в документите на панамската правна кантора "Мосак Фонсека" фигурират имената на негови деца като собственици на няколко офшорни компании с авоари от милиони долари. С тези пари били купени недвижими имоти в Лондон.

Шариф е поредният министър-председател, изправен пред политически трудности покрай  "Панамските документи".

Досега исландският премиер Гулаугсон трябваше да подаде оставка заради скандала, а на други се наложи да дават обяснения пред парламентите на страните си; сред тях са министър-председателите на Великобритания и Австралия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини