„Ал Кайда“ ще воюва с „Ислямска държава“ за Сирия

Днес във Виена ще се проведе поредната среща на Международната група за подкрепа на Сирия, на която се очаква да присъства и руският външен министър, съобщава вестник “Независимая газета“. Дипломатите възнамеряват да реанимират сирийските преговори за мир, защото ситуацията в Близкия Изток става все по-объркана. „Ал Кайда“ се опитва да си върне инициативата и изгубеното звание на главна ислямистка групировка в света, създавайки плацдарм за атаки срещу Европа и САЩ в Сирия.

Участниците на консултациите във Виена ще обсъдят проблемите със спазването на примирието, достъпа на хуманитарни помощи и намиращите се в застой сирийски преговори. Главната цел на срещата е ускоряване на процеса с цел разрешаване на сирийския конфликт.

Преговорите се сблъскват с нови трудности: в района на Алепо сраженията продължават; наблюдатели съобщават за нарушения на примирието.

Друг фактор, който може окончателно да обърка и без това катастрофалното положение, е активността на „Ал Кайда“. Групировката, отслабена от ударите с безпилотни летателни апарати в Пакистан, е решила да създаде плацдарм в Сирия и вече е прехвърлила в региона ветерани на движението. На базата на сражаващия се в Сирия филиал на „Ал Кайда“ – „Джебхат ан Нусра“ – екстремистите се надяват да създадат емират, според източници от американското и европейско разузнаване. Но там „Ал Кайда“ има сериозен съперник – „Ислямска държава“, с която имат различни цели и методи на действие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини