Родители протестират срещу сливането на две училища в Пловдив

Родители посрещат с протест предстоящото гласуване на пловдивските общински съветници за сливане на две основни училища в града. Решението на Община Пловдив ще засегне близо хиляда деца и техните родители.

Пред БНР председателят на общинската образователна комисия Вихра Еремян каза, че за последните десет години в основното училище "Георги Бенковски" драстично е намалял броят на учениците заради слаб мениджмънт. "Едно от най-добрите основни училища в града бе докарано до отчайващо положение, решението на община Пловдив не е било лесно", заяви Еремян.

Няколко паралелки са под минимума и има опасност да паднат извън всякакви разпоредби. Става дума за паралелки от 3 и 6 клас. За първи клас са подадени 20 молби, информира тя. "Това училище отива към закриване. С раздвоение приех предложението на Община Пловдив, но в случая тя се опитва да го спаси.Това е последен опит да се спаси съществуването му, а не да бъде директно закрито", коментира Еремян.

Предложения за оптимизиране на сградния фонд не е приоритет на общинските съветници, подчерта тя. Училището приемник "Душо Хаджидеков" пък се задъхва от недостиг на стаи. То е сред най-добрите в града и за него има голям наплив, обясни тя. "Би могло да се направи такава организация, която да не засяга интересите на нито едно дете. Пресичат се три тежки булеварда и разбирам опасенията на родителите".

"Трябвало е да се разработи схема за ползването на двете сгради, така че да удовлетворява родителите на децата и от двете училища. Предварителните разговори и убеждаването им, че интересите им няма да бъдат засегнати е било крайно и абсолютно необходимо", каза Еремян.

Един от недоволните родители - Бистра Кутлева, поиска гласуването да се отложи и предложението да се подложи на широко обществено обсъждане. Според нея е абсолютно безобразие седмица преди гласуването казусът да излезе в медиите, а общината да мълчи.

"Става изместване на отговорността към ръководствата на училищата. Не се чувстваме длъжни ние и децата ни да плащаме за това, че десет години общината е наблюдавала как това училище се срива", комнтира майката пред БНР.

По думите й общината трябва да намери начин да съживи училище "Георги Бенковски", което се намира в хубав и спокоен квартал и хората там си го обичат. Родителите смятат, че стратегия за възраждане на западащото училище е по-добра от сливането му с друго основно училище.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини