Образователната система косвено толерира липсата на знания и възпитание, твърдят синдикалисти

Повишеното преекспониране на общественото внимание за организацията и провеждането на приемните изпити след 7-ми клас и матурите е обезпокоително, информират от синдикат "Образование".

За поредна година в подготовката на тези важни за учениците изпити доминира демагогията, политиканстването и ненужни полицейски похвати в технологията на провеждането им, твърдят от синдикалната организация.

От там категорично не одобряват обидното отношение към учители и директори и тяхното третиране като виновни по презумпция за пробойните в изпитния процес. Припомняме, че учители и директори ще бъдат обискирани и ще им се изземва мобилната техника заради страх от изтичане на информация.

Резултатите на учениците през последните 10 години традиционно стават все по-лоши. Драконовските мерки и полицейщината няма да генерират мотивация и изграждане на духовна ценностна система у учениците. Надхитрянето на системата за тях, често със съдействието на техните родители, се превръща в ценност, констатират от учителския синдикат.

Необяснимо защо образователната система не иска да се справи с липсата на гражданско образование, формиращо гражданственост и морал у българските ученици и дисциплиниращо за техните родители. Тази година МОН е направило една добра организация за провеждането на Външното оценяване и матурите, смятат от организацията.

Българското общество не трябва да толерира присъствието на полицията, ДАНС и специалните разузнавателни средства за подслушване и заглушаване в българското училище по време на изпитите.

Образователната система, дори и с новия училищен закон, косвено толерира липсата на знания и възпитание на учениците, които достигат до пети клас. Много от тях носят този дефицит до матурите. За промяна в текстовете на новия закон и в съпътстващите наредби и задължителна оценка и за възпитание, апелират от синдикат "Образование".

Българските родители трябва да са готови да приемат истинските резултати на своите деца и активно да партнират на учителите за мотивация и по-добро образование през цялата учебната година, а не само по време на зрелостните изпити, призовават от организацията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини