Национална стачка парализира Франция

Камиони блокираха магистрали във Франция като форма на протест срещу новите реформи в трудовото законодателство на правителството на президента Франсоа Оланд, съобщават световни агенции.

Участниците в протеста са против удължаването на работната седмица.

Франция е изправена пред масови стачки в цялата страна през тази седмица заради реформи на кабинета, които срещат съпротива от парламента и улицата.

Шофьори на тежкотоварни автомобили се присъединиха към протестите днес и блокираха важни пътни артерии около Марсилия и западните градове Нант и Льо Ман. Те се страхуват, че приходите им ще паднат заради реформите, в които се предвижда орязване на заплащането за извънреден труд.

Лидер на синдикат в Марсилия заяви, че целта е да се „парализира трафикът...и да се блокира икономиката”.

Отделно в редица градове на Франция хиляди протестиращи излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от промените.

Дори офис на управляващата Социалистическа партия в Руан беше атакуван от разгневени демонстранти.

Националната стачка засяга пристанищата, влаковете и летищата.  

Две метростанции в района на Париж са затворени заради демонстрации. От SNCF съветват пътниците да отменят запланувани пътувания с влак в сряда и четвъртък, ако е възможно, тъй като се очаква стачката да парализира транспорта. Два синдиката на служители в железопътните услуги организиратстачка от 8 сутринта в сряда до петък сутринта. Например само един влак ще се движи от Марсилия за Ница, а не 8 както е обикновено. Служителите не само протестират заради реформите, но и също заради дългогодишни преговори в бранша.

Автобусите също ще бъдат засегнати от протестите. Очакват се 24-часови стачки на летищата и пристанищата във Франция.

По-рано днес Оланд обяви, че няма да отстъпи и реформите ще продължат.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини