Медийна сеч за руски програми в Украйна

Върховната Рада на Украйна одобри законопроект, според който 70% от продукцията на местната телевизия ще е производство на Европа, САЩ и Канада, съобщи „Кореспондент“.

В полза на законопроекта на второ четене са гласували 229 украински депутати. Според законопроекта седмично излъчваната продукция по украинската телевизия между 7 и 23 ч., трябва да се състои от поне 70% европейско, американско и канадско производство.

В радио програмите, музикалните произведения на украинските автори и изпълнители не трябва да падат под 50% от седмичното излъчване.

За европейско производство се считат продукти, създадени от едно или повече юридически лица, които са жители на страни, ратифицирали Европейската конвенция за трансгранично излъчване.

За европейско производство не може да се счита продукция, произведена с участието на страна, която Върховната Рада счита за агресор.

През април украинският президент Петро Порошенко подписка законопроект, с който забранява излъчването на руски филми, произведени след 1-ви април 2014 г. В меморандума към него се казваше, че той трябва да намали сператистките настроения в Украйна и да засили националната й сигурност.

На 12-ти май Телевизионният съвет за телевизионно и радио разпространение в Украйна взе решение за забраната за излъчване на няколко руски телевизии на територията на страната. На 22-ри януари беше забранен и комедиен руски канал.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини