Радан протегна ръка към ГЕРБ, отрязаха го. Преглед на печата

"Монитор":

Радан протегна ръка към ГЕРБ, отрязаха го

ДСБ протегна ръка към ГЕРБ, като от партията обявиха желанието си да си върнат позицията в управляващото мнозинство, чиито редици сами напуснаха, както и за общо участие на предстоящите президентски избори. Мераците на Радан Кънев и хората му обаче набързо бяха попарени от партията на Бойко Борисов.

Днес наследникът на Иван Костов в ДСБ и останалите тъмносини депутати, заедно с колегите им от гражданската квота на РБ отправиха покана към премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на разговори в парламента. Темите, които искали да обсъдят с него, са две - оферта за издигане на обща надпартийна кандидатура за президент и формиране на мнозинство в НС за приемане на ключови за страната решения. Костовистите отново посочиха името на сегашния президент Росен Плевнелиев като най-подходяща кандидатура, но в същото време дадоха да се разбере, че темата е отворена.

Синод.

"Сега":

Бойкотът в Синода се задълбочава

За втори ден членовете на Св. Синод не събраха кворум, за да проведат заседание. Днес в заседателната зала са били: Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и митрополитите: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Неврокопски Серафим и Русенски Наум.
Част от владиците очевидно бойкотират събирането на Синода и не се явяват в синодалната палата.Поведението на недисциплинираните митрополити бе окачествено като безотговорно и като незачитане на съборното начало в Църквата.
Сайтът http://dveri.bg/ коментира, че в миналото не е имало случаи на подобно целенасочено проваляне на синодални заседания.
Пряка връзка с провала на заседанията очевидно има казусът с архим. Дионисий, чието поведение трябва да се разгледа от Синода.

Сблъсък.

"24 Часа":

ДПС vs ДОСТ в Джебел

Над 10 000 се събраха в центъра на Джебел, за да отбележат годишнина от протестите на местните хора срещу тоталитарната власт на 19 май 1989 г. За първи път ДПС и ДОСТ се изправиха един срещу друг в центъра Джебел на 19 май, когато местните хора отбелязват годишнина от протестите срещу възродителния процес и тоталитарната власт. Заради очакваното струпване на огромен брой хора малкото родопско градче беше блокирано от полиция и жандармерия още рано сутринта.

Над 200 униформени, включително и командировани от вътрешността на страната, бяха блокирали центъра и подходите към Джебел. Местните дори се шегуваха, че дори по време на протестите през 1989 г. не е имало толкова много милиция. До физически сблъсък между привържениците на ДПС и на Местан не се стигна.

НАП.

"Дума":

Данъчните погнаха баровци, отчитащи ниски печалби

Проверка на собственици и управители на фирми, които притежават дискотеки, ресторанти и барове е започнала Националната агенция за приходите (НАП). Обект на проверката са 100 души, като данъчните проверяват за съответствие на имуществото с официалните им доходи. Тези хора са избрани, тъй като фирмите им, които стопанисват заведенията, отчитат значително по-ниски обороти от средните, съобщиха от приходната агенция. Това води до съмнения, че укриваният оборот от заведенията, върху който не са плащани данъци и осигуровки, се насочва към физическите лица.
Всички фирми, попаднали в извадката на данъчните, отчитат никаква или минимална печалба, осигуряват персонала си на минималния осигурителен доход, но собствениците им са придобили скъпоструващо имущество.
С неотчетените в заведенията приходи често са финансирани покупки на имоти, луксозни автомобили, яхти и подобни скъпи придобивки, допълват от НАП. Сред някои от характерните примери е собственик на две фирми, които стопанисват заведения, които са на загуба в последните 5 години, но физическото лице е придобило имущество за над 1,2 млн. лева.
Проверките ще обхванат и познатата практика популярни заведения по Черноморието да се стопанисват от създадени само за един туристически сезон фирми.

Доходи.

"Труд":

Жените получават с 13% по-ниско заплащане от мъжете

Жените у нас получават с 13% по-ниско заплащане за труда си спрямо мъжете, пише БНТ. Драстична е разликата при пенсиите, където в някои случаи жените взимат с цели 40% по-малко.

В София се провежда Глобален форум на жените лидери, който има за цел да предложи стъпки за постигане на реална равнопоставеност на половете.

Днес се обсъждат мястото на жените в политиката, бизнеса, науката и медиите. Сред гостите на конференцията са жени министър-председатели, министри, евродепутати и директори на международни компании.

Утре участниците във форума ще подпишат обща декларация. В дискусиите се включват жени от 4 континента, а конференцията е под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини