Ясно е от кои държави ще са експертите, които ще проверяват съдебната ни система

Четирима експерти ще проверяват начина, по който работи българската прокуратура. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров след посещение в Брюксел и срещи с еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова и зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

Експертите ще са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания. Те би трябвало да дойдат в България до края на месеца. По думите на Цацаров експертите "ще се запознаят с нормативните актове, регулиращи работата на прокуратурата и с функционалния ни анализ".

Неофициално в. "Сега" съобщава, че е имало сериозен разнобой между прокурорите и съдиите какви експерти да дойдат да ни проверяват. Основната интрига е била дали холандец да влезе сред проверяващите, тъй като Холандия е особено критична към корупцията и неефективността на съдебната ни система и през последните години беше единствената спирачка пред приемането на страната ни в Шенген.

Идеята за международен одит на прокуратурата "хрумна" случайно на премиера Бойко Борисов при предишно посещение в Брюксел. Преди това подобна мярка предлагаше бившият правосъден министър Христо Иванов, но срещна силна съпротива от Цацаров. "Хрумването" на Борисов дойде след оставката на Иванов.

В края на месеца у нас ще дойде поредна мисия от ЕК по Механизма на сътрудничество, в рамките на който Брюксел пише критичните си доклади за напредъка на България в правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност. Преди няколко месеца българските евродепутати поискаха отпадането на механизма с аргумента, че е безполезен. На събитието им бе поканен и Цацаров, който също се изказа против наблюдението.

Вчера (18 май) правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че ЕК иска от България резултати. "Искат от нас резултати. Основна препоръка е бързина в съдебния процес, намаляване на формализма и борба с корупцията по високите етажи, включително в икономическите сектори. Освен резултати, от ЕК очакват и гаранции за необратимостта и устойчивостта на реформите", обясни тя.

Слабите резултати в борбата с корупцията бяха основна тема в последния доклад на ЕК. В него бе посочен и скандалът "Яневагейт", в рамките на който изтекоха записи на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, която разказваше как Борисов наредил да я "опраскат", а Цацаров обещавал да "завоалира" разследването по аферата "Червей" с подслушването на МВР. Нито ВСС, нито прокуратурата направиха нещо след скандалните разкрития.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини