Българинът Красимир Дачев полита в космоса като турист

"Не съм сигурен дали ще бъда първият. Има стотици записани в листата, но кои са, аз не зная. Имаше трагичен инцидент с фатален край при един от експерименталните полети в края на миналата година, загинаха трима инженери. Поради тази причина програмата малко се забавя. Това е една моя стара мечта. Моля да не се забравя, че съм бил ръководител на Национала космическа програма по време на най-големите успехи на България в тази област през 1975-90 година на миналия век. Станах втория българин след известния шампион Иван-Асен Георгиев, член на Международната академия по космическо право в Париж. Така че, имам много мотиви и още повече сантименти да ви погледна от Космоса", коментира Красимир Дачев, цитиран от Фокус.


Красимир Дачев е роден през 1950 година в Свищов. Председател е на УС и изпълнителен директор на „Свилоза" АД в Свищов и „Група технология на металите „А. Балевски" холдинг" АД. Той е заместник -председател на Българската търговско-промишлена палата.


Цената, която ще трябва да плащат космически туристи, ако искат да излязат в открития космос с организиран от московското представителство на "Спейс адвенчърс" тур, ще възлиза на 15 млн. долара, съобщи неотдавна Нюзру. В цената на услугата е включена стойността на индивидуален скафандър за туриста, който ще бъде изработен и доставен на Международната космическа станция (МКС). Освен това туристът ще трябва да премине през специална подготовка в хидролабораторията на Звездното градче, предаде Интерфакс.
Любителите на силни космически усещания ще излизат в открития космос съпроводени от професионален космонавт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини