Австралиец откри нов коралов риф с Google Earth

Австралиецът Крис Симпсън (Chris Simpson) предпочитал в обедната си почивка да разцъква в Google Earth вместо на игрички и докато разглеждал карта на крайбрежието на Западна Австралия забелязал формация със странна форма.


Обектът, разположен западно от Кимбърлис (Kimberleys), отдалечена област в северозападна Австралия, се оказал значителна по размерите си коралова колония.

Щастливият откривател Симпсън казал на шефа си, че се почувствал като Дарвин след находката. Вероятно е имал в предвид Кук, но в случая не това е акцентът.

Повечето коралови рифове се формират изолирано или около атоли - такъв например е Големият бариерен риф североизточно от Куинсланд.

Новооткритата от Симпсън колония е представител на рядък вид, който се среща само в крайбрежни зони в непосредствена близост до суша с изключително сух и топъл климат, например пустинни райони.

Досега известните ареали на този вид бяха само два – в Червено море и в защитения морски резерват Нингалу (Ningaloo Marine Park) на западноавстралийското крайбрежие.

Откриването на рифа по този необичаен начин е обяснимо с няколко особености на водите около Кимбърлис – трудни за мореплаване, неспокойни, с високи приливи и гъмжащи от крокодили.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини