Откриха останки от динозавър с гребен

Преди 72 милиона години динозавър с гребен на главата е обитавал крайбрежието на Мексико и се е хранил с растения. Останки от чудатото древно създание са открити от мексикански и канадски учени, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Фосилите на динозавъра, представител на вида Velafrons coahuilensis, са намерени в сух и каменист район на Мексико. По времето обаче, когато е живял динозавърът, климатът на това място е напомнял на средиземноморския - край плиткото и топло море е изобилствало от зеленина, обясняват специалистите.

Най-забележителното нещо при динозаврите от вида Velafrons coahuilensis е била главата. Върху нея е бил разположен удължен кух гребен с назални отвори, наподобяващ платно на лодка. Специалистите нямат точна представа каква е била функцията му, но предполагат, че той е служил за привличане на партньори. През отворите динозаврите са произвеждали най-различни звуци.

Палеонтолозите допълват, че младите представители на вида Velafrons coahuilensis са достигали на дължина между 7,6 и 9 метра. Възрастните екземпляри са били дълги около 11 метра. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини