Трилъри и фентъзи на книжния пазар

Прегледа на новите заглавия в книжарниците ще започнем със "Сянката на Соломон", автор Лорънс Гарднър (изд. Бард). За обикновените хора, които нямат достъп до подземията на Лувъра, параклиса Рослин, нито до главната квартира на ЦРУ, "Сянката на Соломон" е разковничето. Книгата разкрива тайните на Соломон – от масонството до магията. Личният опит на Лорънс Гарднър като Рицар тамплиер и масон превръщат това вълнуващо пътешествие през историята на Библията, рицарите тамплиери, масоните и всичко, което следва след тях, още по-впечатляващо и достоверно.

Интересен трилър се очертава "Без свидетели" от Гордън Кембъл и изд. Обсидиан. Това е литературният дебют на известния адвокат Гордън Кембъл, участвал лично в изготвянето на прочутото решение по делото "Миранда", цитирано при всеки арест в САЩ днес. Този невероятен съдебен трилър съчетава успешно напрежението и задъхаността на съдебното преследване на "Невинен до доказване на противното" и властовите амбиции и политическите борби на "Цялото кралско воинство". А по емоционална сила и разтърсващ ефект може успешно да съперничи на "Време да убиваш" на Джон Гришам.




Любопитно заглавие е и "Оръжия на Възмездието : Пещерата на Аладин" от изд. ИКОН .Книгите от документалната поредица "Световните конспирации" представят на читателите един по-различен и неконвенционален поглед към историческите събития и личности. В тях се разглежда "другата история", онази, за която няма да прочетете нищо в школските и академични учебници. За пръв път термина Wunderwaffen (Оръжие-чудо) използват нацистите по време на Втората световна война: и те наистина притежавали такива оръжия - балистични ракети, способни да пренесат до друг континент голямо количество взрив, реактивни самолети, подводници, чиито технически характеристики са достигнали от другите нации след десетилетие, бомбардировачи със съвършено нова конструкция тип "летящо крило"... От последната крачка до конструиране и използване на атомна бомба, както става ясно днес, ги е деляло твърде малко време.


От фентъзи книгите внимание заслужава "Гръмотевичния щит"- Дейвид Гемел, Инфодар. Царете на Великата зеленина се готвят за война, всеки със собствените си планове за завоевания и грабежи. Водовъртежът от предателства повлича трима пътници: Пирия, избягала жрица, която пази ужасяваща тайна; Калиадес, войн с високи идеали и легендарен меч, и неговият приятел Банокъл, който ще изкове своята собствена легенда в предстоящите битки. Заедно те се отправят към прословутата Троя, над която се спуска мрак, криещ събития по-съдбоносни от всички простосмъртни триумфи и трагедии през вековете.




От Серията "Избрана световна фантастика" новото заглавие е "Книгата на черепите" на Робърт Силвърбърг - изд.Бард. Авторът е носител на наградите "Хюго" и "Небюла". Някъде в Югозападната пустиня в мястото, наречено "Къщата на черепите", древно братство съхранява тайнствен ритуал. Писано, е че който дойде там с чисто сърце, ще получи вечен живот. Четирима колежани тръгват на поклонението. Ели, интелектуалеца; Нед, поета; Оливър, атлета от Средния запад; Тимъти, глезеното богаташко момче. Но безсмъртието има страшна цена. Двама ще живеят вечно само ако другите двама умрат.




Новият роман на Джеймс Ролинс се казва "Щамът на Юда" (изд.Бард).
Щам на Юда е научен термин за организъм, който причинява измирането на цял животински или растителен вид.От дълбините на Индийския океан се е надигнала чума, способна да изтрие човечеството от лицето на Земята – болест непозната и нелечима…. На другия край на света командир Грей Пиърс празнува Четвърти юли, без да подозира, че само след час в предния му двор ще се появи една красива убийца – стара негова позната, която държи в ръцете си първата улика към възможното лечение. Поел на плещите си съдбата на цялото човечество, Пиърс е принуден да обедини усилията си с жената, която неведнъж е искала смъртта му. Те поемат на удивително пътешествие – от венециански подземия, през византийски катедрали, до погълнати от джунглата руини – следвайки стъпките на най-легендарния мореплавател в човешката история – Марко Поло.

А който е харесъл филма "Jumper" вероятно ще иска да прочете и книгата - "Телепорт" от Стивън Гулд и изд.Бард.



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини