АФП: Петков остава въпреки скандалите

Българският министър на вътрешните работи Румен Петков, който трябваше да отговаря заради тежки скандали за корупция в своите служби, получи подкрепа и остана на поста си, след като предложи план за реформи в своето министерство, предаде АФП.
Управляващата лявоцентристка коалиция определи предложените мерки като "добра основа за ясна и дълбока реформа в системата, която да я пречисти и обнови, за да я направи по-прозрачна и ефективна", се казва в комюнике.

Днес българският парламент трябва да проведе дебат по внесения от дясната опозиция вот на недоверие към правителството, който изобличава връзката между организираната престъпност и ръководителите на министерството на вътрешните работи.

В доклад, който представи в сряда, Петков предложи конкретно да се сменят няколко служители от неговото министерство и редовно да се подлагат на детектор на лъжата водещите криминални разследвания, за да е сигурно, че не са във връзка с мафията.

Той се ангажира също и да се раздалечат звената за разследване и подслушване и използването на скрити микрофони да се подложи на по-стриктен контрол.

България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., редовно е критикувана от Брюксел за неефективната си работа в борбата с организираната престъпност. В края на месец март премиерът социалист Сергей Станишев даде на Румен Петков десет дни, за да подобри ефективността на своите служби след като високопоставени кадри бяха обвинени за връзки с организираната престъпност.

Според скорошно социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч" само 9% от запитаните считат, че Румен Петков, който сам призна, че е имал контакти с лица, за които се смята, че се занимават със съмнителни дейности, трябва да запази функциите си.

Във вторник Европейската комисия призова София "да действа спешно" за разкриване на убийствата, извършени в неделя и понеделник в българската столица, на генералния директор на енергийната компания "Атоменергоремонт" Борислав Георгиев и на хроникьора на българския подземен свят Георги Стоев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини