Овчаров чака преструктуриране и реформиране на МВР

Оставката на вътрешния министър е по-маловажна от реформата, която трябва да се извърши в МВР", смята председателят на софийската организация на БСП Румен Овчаров.
Бившият икономически министър направи паралел пред Нова телевизия между своята оставка миналото лято и днешното оттегляне на Румен Петков с извод, че сега обществото вече няма право да губи още една година.

"Стратегията на замазването работи", отбеляза Овчаров. "Един скандал измества друг скандал, а проблемите в българската правоохранителна система си остават и ако пропуснем и сега възможността, оставаме в много тежко положение".

Според него би било груба грешка, ако оставката на вътрешния министър остави усещане за решаване на проблема. Необходимо е преструктуриране и реформиране на МВР, а като следваща стъпка - на цялата праоохранителна система, посочи Овчаров.

"Не бива да си затваряме очите и за проблемите в прокуратурата - всички те са наблюдатели на това, което се случва, на симбиозата между тези, които ловят престъпниците, и самите престъпници. Надявам се, че премиерът ще доведе нещата до където трябва", каза Румен Овчаров.

По думите му Сергей Станишев няма проблеми в БСП и не е имал: "Нито Румен Овчаров, нито Румен Петков ще му създават проблеми. Отговорността му е много голяма и резултатите трябва да бъдат постигнати много бързо. Тези, които се бориха за тази оставка, нямат интерес от истинска реформа - ако са я искали, щяха да я направят, когато те бяха на власт", каза още Румен Овчаров.

Той припомни, че за неговата оставка допринесе същият ключов проблем - следствието се занимава с неща, които не са му работа. Но тогава проблемът бил изместен и всичко се стоварило върху тези, които са се осмелиха да кажат истината.

"Ситуацията сега е доста различна", подчерта Румен Овчаров. "Проблемът сам ни почука на вратата и ако си позволим отново да го замажем, този път няма да излъжем нито българския народ, нито европейските ни партньори, реформата в МВР наистина трябва да бъде извършена".

"Никой не е готов за предсрочни избори", смята Овчаров. Този премиер ще завърши мандата си и ще има нашата подкрепа, заяви той. На въпрос за икономическите основания да се очакват предсрочни избори Овчаров посочи, че хората не са обеднели, инфлацията си е инфлация, но ръстът на доходите значително я изпреварва.

"Икономиката се развива добре, индустриалните мощности са натоварени над 70%, което не се е случвало от много години. В годината на глобалната финансова криза българските банки са увеличили печалбата си с 30%. Не би следвало да очакваме криза", заключи Румен Овчаров.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини