Wikipedia и на хартия

Германското издателство Bertelsmann AG заяви, че има намерение да издава серия от алманаси, чието съдържание е извлечено от стотиците хиляди статии на Wikipedia,съобщи Associated Press.

Медийната компания, в която влизат издателството Random House Inc.и музикалната компания Sony BMG, заяви в сряда, че има планове да издаде "Wikipedia Encyclopedia" в един том през септември, със съдържание 50 000 от най-търсените термини в германската версия на Wikipedia.


Според издателите това ще привлече нова аудитория към Wikipedia.Публикуването на всички статии от интернет-енциклопедията, не е рентабилно, но колекция от най-популярните термини, издавана всяка година, има смисъл, според Беате Варнхорн - издател от Bertelsmann.

Когато проучвали списъка с най-търсените термини, специалистите открили множество ключови думи, за които не подозирали, че представляват такъв голям интерес, например Карла Бруни, Нинтендо и др.

Както уеб-базираната енциклопедия, така и печетният й вариант ще бъде предоставен безплатно - т.е.съдържанието ще може да се копира и разпространява. Копия от 992 страници ще бъдат продавани само в Германия на цена от 31,80 долара.

Bertelsmann са се съгласили да платят на Wikimedia Deutschland eV, която поддържа германската версия на онлайн енциклопедията, по 1,59 долара за всяко продадено копие от книжното издание.

Wikipedia in One Volume ще даде на хората информацията, която търсят, а не която им е предоставена от група специалисти. Това е и основната разлика с традиционните енциклопедии, заяви Арне Клемперт - изпълнителен директор на издателството.Той изказа надежда,че духът на Wikipedia ще бъде запазен и в нейният книжен вариант.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини