Виаграта предпазва сърцето

Хапчетата срещу полова немощ виагра могат да имат защитен ефект за сърцето у хора, засегнати от често срещана форма на мускулна дистрофия, сочат резултатите от канадско изследване, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Изследователите дали сиденафил - активна съставка в лекарството виагра, на мишки, засегнати от животинска версия на мускулна дистрофия. Било установено, че функциите на сърцето на гризачите се подобрили.

Изследователите са на мнение, че е рано да се дава виагра на хора, засегнати от заболяването, но резултатите от изследването подсказват, че лекарството може да предотврати или да забави развитието на болестта.

"Ако не сте дали силденафил, сърцето на тези мишки не може да функционира толкова добре като това на нормалните гризачи", заяви Кристин де Розие от Института за сърдечни изследвания в Монреал. "В резултат мишките са по-предразположени към дължащата се на стрес клетъчна смърт", допълни тя.

Предишни изследвания показаха, че това се дължи на намаленото производство на молекула, кръстена cGMP (цикличен гуанозин монофосфат). Използването на виагра се оказало ефикасно за увеличаване на количеството на тази молекула, като попречило на разрушаването й от ензим, кръстен фосфодиестераза 5.

"Проучвания от няколко години показват благотворния ефект от тази молекула за сърцето, а изследването ни потвърждава потенциалния й терапевтичен ефект", заяви д-р Кристиан Дешепер от Монреал.

"Тези експериментални резултати ни дават надежда, че един ден ще бъде възможно да се прибегне до подобен метод за лечение на сърдечни проблеми у пациенти, засегнати от мускулна дистрофия, и може би за лечение на други сърдечни болести", смята проф. Жан-Клод Тардиф от университета на Монреал.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини