Междузвездният прах променя представата за галактиките?

Междузвездният прах е повече във Вселената, отколкото досега са смятали астрономите, която ги кара сега да предположат, че всъщност обектите са два пъти по-ярки.

Астрономите знаят за междузвездния прах отдавна, но те не са в състояние да изчислят точно колко светлина блокира той. Сега екип от учени е изследвал един каталог на галактиките и установил, че междузвездния прах поглъща приблизително 50% от тяхната светлина.

Мащабът на влиянието на междузвездния прах е изненада за учените, според Саймън Драйвър, един от астрономите от университета Св. Андрюс в Шотландия, които доведоха изследването. При повечето наблюдения междузвездния прах е пренебрегван като дребен проблем. При голяма част от работата по дълбоки изображения от Хъбъл влиянието на междузвездния прах почти напълно се игнорира.

В резултат на новото изследване много астрономи ще трябва да преразгледат своите изчисления на истинската яркост на небеснияте обекти, казва Драйвър. Досега астрономита приемаха, че звездите и галактиките са наистина около 10% по-ярки като оптични източници на светлина, отколкото изглежда. Ако новите открития са верни, то оказва се, че обектите в небето са около два пъти по-ярки, отколкото се наблюдават.

"Ние наистина трябва да вземем праха насериозно и трябва да се направят големи промени в нашите изчисления." Драйвър, пред SPACE.com.

Междузвездният прах се състои от натрупване на въглерод и силикати, под формата на прашинки, с размер само няколко хилядни от мм. Има го в галактиките, но не се среща в пространството между тях.

За да изчислят ефекта от междузвездния прах, учените са анализирали данните от Millennium Galaxy Catalogue, колекция от образи на 10 000 галактики, събрана от Драйвър и неговия екип, използвайки телескопа Исак Нютон,Ла Палма и др.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини